5. december 2024

Nye tal giver indblik i danskernes klimaholdninger

Klima

En ny spørgeskemaundersøgelse fra ClimAct kortlægger danskernes bekymringer for klimaforandringerne og deres præferencer for grøn omstilling.

Forside på databrief
De seneste tal fra ClimAct giver et indblik i danskernes klimaholdninger.

De seneste tal fra ClimAct giver et indblik i danskernes klimaholdninger. I en spørgeskemaundersøgelse har forskerne bag projektet blandt andet spurgt til danskernes største bekymringer, deres vilje til at omstille sig og de barrierer, der kan være for at ændre adfærd.

De nyeste tal viser blandt andet:

Danskernes holdninger til hvad tilstrækkelig og retfærdig omstilling er:

  • 72% af danskerne mener, at store forandringer i vores adfærd, forbrug og transport vil være nødvendigt for en tilstrækkelig grøn omstilling. Vi kan også se danskerne ønsker klimahandling på grund af et ansvar overfor de kommende generationer, ikke muligheden for eksporteventyr og nye arbejdspladser.

Danskernes klimabekymringer:

  • Hele 94% tror i nogen eller høj grad, at klimaforandringerne får alvorlige konsekvenser for mennesker rundt om i verden, mens 79% tror, at klimaforandringerne vil få alvorlige konsekvenser for mennesker i Danmark.

På nuværende tidspunkt siger 22% af danskerne at de oplever klimaforandringerne i deres lokalområder. Danskerne frygter særligt, at forurening af søer og have, tab af biodiversitet, voldsomt vejr og grundvandsforurening vil påvirke deres lokalområder i løbet af de kommende 5 år. Kun 13 til 18 procent bekymrer sig overhovedet ikke om disse.

ClimAct er et forsknings-praksis-projekt ledt af forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet, der sat i verden for at give et løbende indblik i det sociale mandat for klimahandling i Danmark.

Du kan læse hele rapporten her:  ClimAct – Dronning Marys Center - Københavns Universitet

Hvis du vil vide mere om tallene og høre forskernes analyser af dem, kan du tilmelde dig webinaret den 10. december her.

Projektet er muliggjort af støtte fra Realdania og KR Foundation.

Emner