Impact Lab 2.0

Personer sidder ved et bord og workshopper

Grønt laboratorium til forskning-praksissamarbejde om demokratisk bæredygtighed

Den grønne omstilling kræver forandringer i det danske samfund. Omstillingen til et klima- og miljømæssigt bæredygtigt samfund er i sig selv en udfordring. Men dertil kommer risikoen for negative sociale og kulturelle konsekvenser. Det kan true opbakningen til den grønne omstilling som en fælles sag og skabe splittelser og polariseringer, der på sin side kan udfordre og svække demokratiet og sammenhængskraften. I et sådant lys spørger vi derfor: Hvordan kan miljømæssig og social bæredygtighed forenes i den grønne omstilling? Og hvordan kan demokratiet samtidig styrkes og udvikles?

Det er spørgsmål, som vi inviterer praktikere og forskere fra humaniora og samfundsvidenskab til at indgå i samarbejde om at besvare på baggrund af egne konkrete aktuelle erfaringer med nationale eller lokale udfordringer, der rummer alle tre aspekter i en sammenhæng. Dvs. der på én gang har et miljømæssigt, socialt og demokratisk perspektiv. Det kan eksempelvis være en grøn udviklingsopgave i et lokalsamfund, der også rummer sociale eller kulturelle udfordringer og både kalder på grøn ekspertise såvel som viden og erfaringer om inddragelse af borgergrupper og viden om demokratiske processer.

Sådanne problemstillinger kalder på nye måder at styrke og udvikle demokratiske processer, inddragelse, engagement og handlekraft på vejen til en socialt retfærdig og inkluderende grøn omstilling. Sidder du med en lignende problemstilling, hvad enten du arbejder med den ud fra et forskningsmæssigt perspektiv eller skal løse en konkret grøn udfordring i din kommune eller organisation, i dit lokalområde eller på nationalt plan, så er denne invitation måske noget for dig.

I invitationen er vi interesserede i alle forståelser og perspektiver på problemstillingen. Til invitationen er der således ikke tilknyttet særlige definitioner af hverken social, miljømæssig eller demokratisk bæredygtighed, som man som ansøger skal leve op til. Den eneste binding er, at problemet, man gerne vil arbejde med, rummer alle de tre dimensioner.

På den måde inviterer vi ansøgerne til at være med til at skabe indholdet af en vision om demokratisk bæredygtighed.

Om laboratoriet

Den grønne omstilling kalder på mere end tal og teknik. Det handler om samspillet mellem mennesker, viden og handling, og det handler om tid til at arbejde i dybden med problemstillingerne. Impact Lab 2.0 er et nyt og eksperimenterende projekt, hvor vi over en periode på et år bringer forskere fra de humanistiske og samfundsvidenskabelige fag sammen med praktikere inden for miljø- og socialområdet. Målet er at skabe ny viden inden for temaet ’demokratisk bæredygtighed’, som samtidig bidrager til løsning af konkrete problemstillinger hos praktikerne.

Laboratoriet er ”ikke bare et netværk”, men et eksperimenterende tværfagligt arbejdsrum, hvor der gives plads til at arbejde kreativt og grundigt med dilemmaer og kompleksiteter inden for en problemstilling, der er central for demokratisk bæredygtighed. En vigtig del af laboratoriet er opbygningen af et ligeværdigt, tillidsfuldt og reelt samarbejde mellem deltagerne, hvor gruppen bliver en helhed og ikke kun repræsentanter fra forskellige grene af samfundet. Denne tilgang skaber grundlag for en gennemarbejdet og vidensbaseret tilgang, hvor problemløsningen indlejres i processen og skabes på tværs af sektorer. Som samlet gruppe med fælles handlekraft vil Impact Lab 2.0 desuden have potentiale til at påvirke relevante instanser i samfundet.

Dronning Marys Center på Københavns Universitet vil stå for at facilitere arbejdet i laboratoriet på baggrund af de nyeste metoder inden for samskabelse af viden mellem forskere og praktikere.

Hvad får du ud af at være med i Impact Lab 2.0?

Deltagerne får mulighed for at skabe reel forandring inden for en af vor tids mest komplekse udfordringer. Laboratoriets arbejde vil være centreret omkring konkrete udfordringer relateret til demokratisk bæredygtighed i de deltagende praktikeres organisationer. Dermed vil praktikerne få inspiration og viden til løsning af problemstillinger i deres konkrete arbejde.

I tillæg til den konkrete forandring, som laboratoriet adresserer, kan laboratoriet samtidigt fungere som et projektudviklingsforløb orienteret mod en større forskning-praksis projektansøgning, såfremt deltagerne finder det relevant.

Deltagernes arbejde vil løbende blive synliggjort og profileret via en række åbne arrangementer arrangeret og faciliteret af Dronning Marys Center. Sandsynligvis vil der blive afholdt en større konference om demokratisk bæredygtighed med oplæg/debatter af et udvalg af laboratoriets deltagere. Derudover påtænkes en række dialogmøder med interessenter i laboratoriets arbejde (fx politikere og relevante organisationer).

Deltagerne vil indgå i et komprimeret og veltilrettelagt forløb, som passer til en travl hverdag. I løbet af laboratoriet vil deltagerne opnå følgende:

  • Erfaring og indsigt i nye eksperimenterende samarbejdsmetoder baseret på international best practice.
  • Tværfaglig ekspertise herunder indsigt i nye typer af viden på tværs af organisationer og forskningsområder, indsigt i hvordan andre typer af viden kan bidrage til eget ekspertiseområde og erfaring med tværfaglig problemløsning
  • Erfaring og indsigt i at arbejde med forandring og impact herunder hvordan ny viden kan forankres organisatorisk.

De listede kompetencer bliver i stigende grad efterspurgt på arbejdspladser såvel som i fondsopslag.  

Hvad forpligter du dig til som deltager i Impact Lab 2.0?

Laboratoriet vil bestå af to halvdagsworkshops i kvartalet samt et seminar med overnatning. Deltagerne vil skiftes til at være værter for workshops for at styrke kendskabet til hinandens organisationer. Der påregnes to timers hjemmearbejde mellem hver workshop. Det kan for eksempel bestå i at samarbejde omkring løsning af et delproblem med en eller flere i laboratoriet eller i samarbejde med Dronning Marys Center at planlægge en kommende workshop, hvor man har værtskabet. Herudover indregnes tid til åbne arrangementer. 

Deltagerne forpligter sig til at deltage aktivt på alle møder og arbejde for at bringe den nyudviklede viden tilbage i deres respektive organisationer. Deltagelse i laboratoriet kræver en lyst til at dele ud af egen ekspertise kombineret med en nysgerrighed og åbenhed for at lære af andre. Da værtskabet skifter, vil workshops foregå forskellige steder i landet, og transporttid skal derfor påregnes.

Arbejdssproget vil være dansk, men kommunikation er mulig på engelsk.

Laboratoriet løber fra februar 2025 til februar 2026.

Informationsmøder

Der afholdes to online informationsmøder om opslaget henholdsvis kl. 10-11 og kl. 14-15 d. 9. oktober. Her vil Dronning Marys Center og VELUX FONDEN kort præsentere opslaget, hvorefter der vil være tid til spørgsmål.

Her er link til Zoom, hvor informationsmøderne vil foregå: https://ucph-ku.zoom.us/j/65798040819?pwd=bUlBaUge6M97p8phcIbFAbTibczeJz.1