Hjalte Osborn Frandsen
Ph.d.-stipendiat
Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Space Traffic Management, transnational rights, regulatory approaches to space
Kontakt: hjalte.osborn.frandsen@jur.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i reguleringen af menneskelige aktiviteter i det ydre rum og de mange relaterede problemstillinger, der knytter sig hertil. Rummet og himmellegemerne er etisk og juridisk set menneskehedens fælleseje. Rumretten og min forskning er derfor funderet i transnational ret. Som følge af vores civilisations hastigt ekspanderende rumaktiviteter er der opstået en lang række globale governance udfordringer, der kræver internationalt samarbejde og regulering. Min forskning søger blandt andet svar på, hvordan fremtidige færdselsregler for rummet kan se ud med øje for mange hensyn såsom rimlighed, bæredygtighed, effektivitet og sikkerhed.
Hvorfor er det så vigtigt?
Alt fra pizzabude til supertankere navigerer i dag via satellitteknologi, og rumbaseret informationsinfrastruktur forbinder hele kloden med øjeblikkelig kommunikation. Rumsektorens hastige udvikling og privatisering skaber fantastiske muligheder, men reguleringen har svært ved at holde trit. Den eksplosive udvikling i antallet af satellitter og raketopsendelser skaber et behov for international regulering for at undgå sammenstød, international konflikt og forurening i Jordens kredsløb. Især i Low Earth Orbit er der hastigt stigende risiko for kollisioner mellem rumfartøjer. Den utilstrækkelige regulering af det teknologiske, geopolitiske og kommercielle kapløb mellem både stater og virksomheder har medført en ophobning af rumskrald, der forurener jordens kredsløb. Reguleres aktiviteterne i Jordens kredsløb ikke, risikerer de at blive ubrugelige med katastrofale følger nu og for fremtidige generationer.
Et projekt du er stolt af?
Jeg er særligt stolt af min empiriske afdækning af, hvilke normer, der regulerer satellit-operatørernes faktiske opførsel, når de interagerer i Jordens kredsløb. Projektet var motiveret af en dyb undren, der opstod efter min tidligere forskning havde blotlagt fraværet af grundlæggende færdselsregler for satellitter i både international og national ret; kunne det virkelig passe, at vi har stykker af samfundskritisk infrastruktur til milliardsummer til at drøne rundt uden fælles regler eller normer for trafikken? Jeg bevægede mig ud i grænselandet mellem jura og antropologi og søgte svar med en omfattende global interviewundersøgelse blandt de operatører, der sidder i de kontrolrum, hvorfra satellitter og raketter styres.
Opdateret oktober 2024
I forbindelse med tidligere forløb har Hjalte arbejdet sammen med Ditte Bjerregaard, souschef for TECH-enheden i Udenrigsministeriet (Alumner - Policy Fellowship).