Policy Fellowship - Grøn Omstilling

I takt med at den grønne dagsorden integreres i samfundssektorer, som ikke traditionelt har været orienterede mod klima- og miljøspørgsmål, bliver beslutningstagere stillet over for stadigt mere komplekse spørgsmål.

I dette Policy Fellowship fokuserer vi på, hvordan vi formulerer og fremmer relevante klima- og miljøindsatser og løbende tilpasser dem til den grønne dagsorden, som udvikler sig hurtigt, og hvor forskningen hele tiden kommer med nye indsigter. I 2023 – 24 har MaryCentret 11 policy fellows, som hver især følger et skræddersyet program, der er tilpasset deres arbejde med den grønne omstilling.

I mit policy fellowship har jeg arbejdet med inddragelse af lokal klimaviden i internationale klimaforhandlinger, og derfor var det godt tilrettelagt, at der var mange forskellige slags samtaler med forskerne i programmet. Mit policy fellowship har givet mig en ekstra ballast i form af nye samarbejder og projektidéer og en ny måde at reflektere over mit arbejde på, som jeg ikke havde før.

Sigrid Bjerre Andersen, Klimapolitisk rådgiver i Globalt Fokus

Policy Fellows 2023 – 24

Anette Christiansen

Anette Christiansen · Afdelingsleder for Miljø og Bæredygtighed i Landbrug & Fødevarer

Som afdelingsleder for Miljø og Bæredygtighed i Landbrug & Fødevarer og medlem af 2030-panelet står den grønne omstilling højt på Anettes dagsorden. Hun har mere end 25 års erfaring med bæredygtighed og grøn omstilling både i den offentlige og private sektor, hvor særligt verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion har været gennemgående. De seneste 15 år har arbejdet været fokuseret på fødevareerhvervet i Danmark, men også med et stærkt europæisk fokus.

I sit policy fellowship arbejder Anette med tværfaglige tilgange til en bæredygtig omstilling af fødevareerhvervet, herunder med fokus på krydsfeltet mellem udvikling, lovgivning, implementering samt sociale og værdibaserede dimensioner.

Emilie Hvidtfeldt

Emilie Hvidtfeldt · Leder af C40's kontor i København og Director of Climate Action Engagement

Emilie leder C40's kontor i København og har ansvaret for C40's regionale aktiviteter og relationer. Dertil arbejder Emilie på tværs af C40’s sektorspecifikke teams og netværk i større strategiske projekter for at maksimere vidensdeling, kommunikation og læring. Emilie har været hos C40 siden 2016, hvor hun har haft forskellige ansvarsområder med organisationsudvikling og governance og som leder af C40 World Mayors Summit 2019. Før hun kom til C40, arbejdede Emilie med byer og klimaindsatser i Københavns Kommune, danske ministerier og i den danske grønne tænketank Mandag Morgen.

I sit policy fellowship søger Emilie input til at styrke politisk mobilisering og lederskab omkring klimahandling generelt og specifikt i forhold til forbrugsudledninger.

Helene Hagel

Helene Hagel · Klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace

Helene har siden 2020 været klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace. Inden det var hun klima- og miljøpolitisk rådgiver for Alternativet på Christiansborg, hvor hun var med fra starten i 2015. Helene har studeret Statskundskab på KU, hvor hun skrev speciale om klimapolitik- og videnskab. Hun har desuden været i praktik i UNFCCC i Bonn og læst klimafag på UN University for Peace i Costa Rica. Derudover har hun under sin studietid bl.a. været på Politiken, i DR og på Information.

Gennem sit policy fellowship ønsker Helene at få flere nuancer og indsigter i forhold til arbejdet med den offentlige klimadebat, herunder civilsamfundets rolle i debatten.

Jacob Christian Eriksen

Jacob Christian Eriksen · Journalist og leder af Politikens Debattør- og kritikerskole

Jacob er leder af Politikens Debattør- og kritikerskole og skribent på Politiken og har en baggrund som klima- og miljøjournalist. Han arbejder desuden som moderator, underviser og oplægsholder. Tidligere har han arbejdet ved blandt andet Ingeniøren og DR. Han er uddannet som Cand.comm. i journalistik og international politik og økonomi ved Roskilde Universitet og har skrevet speciale i retorik og faktatjekjournalistik.

I sit policy fellowship udforsker Jacob metoder til, hvordan danske medier kan være med til at facilitere en mere engagerende og konstruktiv debat om den grønne omstilling.

 

Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen · Bestyrelsesleder i Bæredygtigt Kulturliv NU og chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet i Bikubenfonden

Jeppe Bo Rasmussen har mere end 10 års erfaring som politisk rådgiver i både erhvervsliv, civilsamfund, kulturliv og fondsverden. Desuden er han bestyrelsesleder i Bæredygtigt Kulturliv NU, der ønsker at accelerere kulturlivets bidrag til den grønne omstilling. Tidligere har Jeppe både arbejdet med klima- og energipolitik for Dansk Industri i Bruxelles og med global klimaretfærdighed i Oxfam IBIS. I sit arbejde i både Bikubenfonden og Bæredygtigt Kulturliv NU arbejder han med, hvordan nye partnerskaber kan stimulere og nuancere politiske samtaler, og hvordan kunsten og engagerende fællesskaber i kulturlivet og civilsamfundet kan give et afgørende bidrag til fremtidens bæredygtige samfund.

I sit policy fellowship arbejder Jeppe blandt andet med metodiske tilgange til at vise kulturens betydning, kompleksiteten i den grønne omstilling, tænke fremtidsscenarier og motivere den brede befolkning.

Karl Kjær Bang

Karl Kjær Bang · Chef for samfundsansvar og strategi i PFA

Karl er chef for samfundsansvar og strategi i PFA. Tidligere har han bl.a. arbejdet med den grønne omstilling, da han var kontorchef i Europa-Parlamentet, afdelingsdirektør i Nykredit og særlig rådgiver for regeringen. Karl har en kandidatgrad i statskundskab fra Aarhus Universitet og har senere taget lederkurser på Harvard Law School og Columbia Business School.

I sit policy fellowship inden for grøn omstilling udforsker Karl, hvordan PFA kan bidrage til de nødvendige samfundsforandringer ved at bygge videre på et stærkt fundament, tage højde for nye dagsordener og skabe følgeskab internt og eksternt.

Karoline Amalie Steen

Karoline Amalie Steen · Kontorchef, Center for Klima og Erhverv, KL

Karoline Amalie Steen er kontorchef i KLs Center for Klima og Erhverv, hvor hun bl.a. sidder med ansvar for KLs engagement i Klimaalliancen - et klimapartnerskab mellem KL, regionerne og Realdania, hvor alle 98 kommer går fra plan til handling. Ud over ansvaret for klimaalliancen og betjeningen af en række politiske udvalg har Karoline ansvaret i KL for plan, bolig, mobilitetsområdet samt erhverv, turisme og kultur og fritidsområdet. Karoline har inden KL været 10 år i Københavns Kommune som kontorchef med ansvar for bl.a. grøn vækst, Københavns C40-medlemskab samt strategiske partnerskaber på det grønne område. Karoline er uddannet Cand. Scient.Pol. fra Københavns Universitet og startede sit arbejdsliv i Finansministeriet på transport og miljøområdet samt en stilling som ministersekretær. Karoline sidder bl.a. i følgende bestyrelser eller udvalg; Dansk Byplan laboratorium, REG LAB, Center for Boligsocial Udvikling, DBUs bæredygtighedsudvalg.

I sit policy fellowship arbejder Karoline med måder, hvorpå man kan sikre et bredt følgeskab til den grønne omstilling, og hvordan kommunerne kan opnå en mere faciliterende og understøttende rolle i processen.

 

Lisbeth Trinskjær

Lisbeth Trinskjær · Formand for Folkehøjskolernes Forening

Lisbeth er formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark, medlem af 2030-panelet, medlem af Demokratikommissionen, formand for Fonden Ungdomsøen og medlem af Center for Ungdomsforsknings bestyrelse. I sit arbejde er Lisbeth særligt optaget af demokratiets udvikling, af unges aftryk på fremtiden og af den grønne omstillings folkelige forankring.

I sit policy fellowship arbejder Lisbeth med unges forandringskapacitet i den grønne omstilling og undersøger, hvordan folkehøjskolerne bedst kan arbejde i krydsfeltet mellem det personlige og politiske handlingsniveau.

Simon Wandel-Petersen

Simon Wandel-Petersen · Souschef, Kontoret for Grøn Diplomati og Klima, Udenrigsministeriet

Simon er souschef i Kontoret for Grøn Diplomati og Klima i Udenrigsministeriet og har erfaring med dansk og international klimapolitik gennem sit arbejde i den danske centraladministration. Tidligere har han arbejdet som klimadiplomat i Bruxelles udsendt af Udenrigsministeriet, strategisk rådgiver i Klimaministeriet og souschef i Kontoret for Tværgående Klimapolitik. Han er cand.scient.pol fra Københavns Universitet, hvor han i dag dyrker sin faglige interesse for global klimapolitik som ekstern lektor ved Institut for Statskundskab.

I sit policy fellowship fokuserer Simon på, hvordan danske virksomheder kan reducere deres klimaaftryk uden for landets grænser, og dansk klimapolitik under det danske EU-formandskab i 2025.

Sisse Norman Canguilhem

Sisse Norman Canguilhem · Direktør for partnerskaber, politik og strategi i Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Sisse har siden 2022 arbejdet som direktør i Rådet for Bæredygtigt Byggeri, der er en medlemsforening med fokus på at fremme bæredygtighed i det byggede miljø. Hun er uddannet fra CBS i International Business og har tidligere haft en lang international karriere med udstationeringer til Hong Kong og Genève. Sisse har både erfaring fra sit arbejde i den private sektor, men også fra en 14 årig karriere som diplomat. Her fokuserede hun de sidste år på grøn omstilling og klimadiplomati med særligt fokus på EU, FN og eksport.

I sit policy fellowship arbejder Sisse med at gøre byggeribranchens indsats målbar og med nye incitamentstrukturer med fokus på bolig og byggeri hos både politikere og forbrugere.

Sara Krüger Falk

Sara Krüger Falk · Direktør i UN Global Compact Network Denmark

Sara Krüger Falk er administrerende direktør i FN’s Global Compact Network Denmark, som hun stod i spidsen for at etablere for Global Compact i marts 2018. Hun har stor erfaring med at drive systematisk bæredygtig udvikling gennem sine roller i både den private og offentlige sektor. Sara er formand for 2030-panelet – et multi-stakeholder forum der rådgiver Folketinget om arbejdet med at fremme FN’s 17 Verdensmål. Sara er cand.scient.soc fra RUC og har en master i Afrikastudier fra KU.

I sit policy fellowship udforsker Sara ny tværfaglig viden, som kan styrke virksomheders bidrag til bedre og mere holdbare løsninger på klimaudfordringerne, og dykker blandt andet ned i temaer som bæredygtigt byggeri og mode.