Karen Asta Arnfred Vallgårda

Karen Asta Arnfred Vallgårda

Professor

Saxo-Instituttet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Kultur- og følelseshistorie, herunder vold, utroskab, misbrug og skilsmisse

Kontakt: karenva@hum.ku.dk

Hvad forsker du i?

Min forskning kredser om kultur- og følelseshistorie i 1800-tallet og 1900-tallet. Jeg er nysgerrig efter at finde ud af, hvordan intime forhold mellem mennesker forandrer sig i takt med kulturelle, økonomiske og juridiske udviklinger gennem tiden. De senere år har jeg særligt undersøgt fortidige familiers vrangsider og normbrud – vold, utroskab, misbrug, skilsmisse osv. Mine kilder tæller alt fra skilsmissesager og brevkassebreve til fiktion, offentlige debatter og lovgivningsarbejde. Ved at analysere den type materiale prøver jeg at blive klogere på, hvordan historiens små og store tandhjul også på dette område griber ind i hinanden.

Hvorfor er det så vigtigt?

Det lange tidsperspektiv kan fungere som et spejl for vores egen samtid. Det viser os, at elementer af tilværelsen, som vi måske ellers tager for givet eller er tilbøjelige til at forstå som naturlige og stabile, også forandrer sig. Historisk forskning i ægteskab, barndom, familie og følelser tydeliggør mere konkret, hvordan magtdynamikker i selv nære relationer formes af og interagerer med sociale strukturer og samfundsmæssige tendenser. Historien kan ikke bruges som en moralsk rettesnor, men den kan vise os, at man kan tænke, føle, handle og indrette sig på markant forskellige måder. Det er vigtigt, fordi det skaber grobund for at analysere mønstre i nutiden og reflektere over, hvordan vi ønsker, de skal se ud i fremtiden – måske med inspiration i fortiden, måske det modsatte.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er særlig stolt af det tværfaglige projekt The Politics of Family Secrecy in the Danish Welfare State, hvor jeg sammen med et hold yngre forskere undersøgte forskellige typer familiehemmeligheder, og hvordan de forandrede sig hånd i hånd med normative forskydninger og udviklinger i velfærdsstaten. Det demonstrerede en historisk bevægelig kløft mellem den ideelle familie og den faktiske, levede familie på en række områder. Projektet har affødt nye teoretiske forståelser af og metodiske tilgange til krydsfeltet mellem videnshåndtering, familie og stat, og været med til at sætte en ny dagsorden i den internationale familie- og barndomshistoriske forskning.

Opdateret oktober 2024

I forbindelse med tidligere forløb har Karen arbejdet sammen med Signe Korsgaard, chef for Projekt- og analyseafdelingen i Børns Vilkår (Alumner - Policy Fellowship).