Katja Lindskov Jacobsen

Katja Lindskov Jacobsen

Lektor

Institut for Statskundskab, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Intervention, Pirateri, Biometri

Kontakt: kj@ifs.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i intervention, bredt forstået. Både ift. udfordringer – fra pirateri til terror finansiering – og ift. interventionsaktører – FN institutioner, EU, bilateral militærkapacitetsopbygning og Wagnergruppen. Heriblandt har jeg i mange år forsket i brug af biometriske data i uddeling af humanitær nødhjælp, i antiterror-indsatser og andre interventionssammenhænge (fx antipirateri ud for Somalia). Andre mere teknologifokuserede dele af min interventionsforskning har bl.a. omhandlet Red Card Holder Teams og Big Data i dansk forsvar.

Hvorfor er det så vigtigt?

Interventioner udgør en vigtig og relativt konstant del af international politik, og en praksis som vi også fra dansk side har bidraget betydeligt til i mange forskellige sammenhænge. Interventioner kan være vigtige ift. at mindske negative konsekvenser af lokale konflikter, men i en kontekst af øget geopolitisk spænding, har interventioner også betydning ift. at mindske risikoen for at fx russisk og kinesisk indflydelse står i vejen for at vestlige aktører kan agere på det Afrikanske kontinent. Både for at adressere migration og terrorudfordringer som begge forventes at vokse, men også for fx at have adgang til vigtige råstoffer herunder også i lyset af behovet for mineraler som fx litium ift. en succesfuld grøn omstilling. Succesfulde interventioner er imidlertid ikke givet. Der er meget at gentænke, herunder ift. brugen af teknologi og ift. at imødegå nye dimensioner af andre aktørers indflydelsesværktøjer, som fx desinformation.

Et projekt du er stolt af?

Noget der gør mig stolt er, når min forskning kan bruges. Derfor er jeg særligt stolt af min pirateriforskning og min biometriforskning. Min pirateriforskning har været efterspurgt af en række aktører, lige fra dele af den danske og franske flåde, som jeg har briefet om Nigerdelta-baserede pirater, og Byretten, hvor jeg var indkaldt som ekspertviden i sagen mod den formodede pirat Lucky, til FNs Generalforsamling, hvor resultater fra min forskning har været citeret. Samme har min biometriforskning: FNs Særlige Rapporteur for menneskerettigheder i antiterror har i sine rapporter citeret to af mine forskningsartikler, og FNs Flygtningehøjkommissariat inviterede mig til at deltage i et ekspertpanel, for at give inputs til deres Biometric Data Policy.

Opdateret oktober 2024

Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Katja med Mikkel Rueskov Guldberg, kontorchef for Udbud, konkurrence og ny teknologi i Erhvervsministeriet.

I forbindelse med tidligere forløb har Katja arbejdet sammen med Kim Jesper Jørgensen, direktør for Materiel- og Indkøbsstyrelsen og national materieldirektør i Forsvarsministeriet  (Alumner - Policy Fellowship).