Klaus Bruhn Jensen

Klaus Bruhn Jensen

Professor

Institut for Kommunikation, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Digitale medier, brugernes rolle, kommunikation, Internet of Things

Kontakt: kbj@hum.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i digitale medier og kommunikation – med fokus på internettet som et vilkår både for menneskers samvær i hverdagen, og for staters samspil i en tid præget af økonomisk konkurrence og politiske konflikter. Jeg er særligt optaget af brugernes rolle: Hvordan kommunikerer forskellige samfund og kulturer, indadtil og med hinanden, og hvordan handler individer og grupper igennem medierne, i og på den verden, som de er en del af? Senest har jeg undersøgt Internet of Things, der giver nye muligheder for at koble naturlige miljøer og menneskelige samfund og dermed overvåge Jordens økosystemer og handle på klimakrisen – før det er for sent.

Hvorfor er det så vigtigt?

Menneskeartens evne til at kommunikere i tegn og symboler giver os en unik mulighed for at beskrive vores naturlige og sociale omgivelser nu og her, men også for at overveje, hvordan de kunne være, og forestille os, hvordan de burde være og kunne blive. Kommunikation er en nødvendig betingelse for samarbejde og sameksistens, forandring og fremskridt. Fra skriften via trykpressen til de elektroniske og digitale teknologier er medier og kommunikation blevet til kritisk infrastruktur, lokalt og globalt. Det er igennem kommunikation i alle til rådighed værende medier, at personer og nationer indgår i dialoger om deres drømme for fremtiden – det gode liv. Og det er igennem kommunikation, at vi debatterer, hvordan medier bør organiseres og reguleres, så de understøtter den gode kommunikation og dermed det gode liv.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er særlig stolt af projektet The Peoples’ Internet, hvor min forskningsgruppe i perioden 2016-2021 sammenlignede internetbrug i Europa, USA og Kina. Med støtte fra Carlsbergfondets Semper Ardensprogram brugte vi en kombination af kvantitative spørgeskemaer, etnografiske feltarbejder og big data-analyser til at karakterisere internettets placering i disse tre centre i verdensøkonomien og verdenspolitikken. Vi kunne bl.a. påvise en række ligheder, både i internettets integration i folks liv, arbejde og hverdag, og i de genkommende strukturelle uligheder mellem ressourcestærke og ressourcesvage brugere på tværs af kulturer og politisk-økonomiske systemer.

Opdateret oktober 2024

Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Klaus med Jane Glindvad Kristensen, kontorchef for Center for Grøn Forsyning, Gas- og Biogasenheden i Energistyrelsen og Amalie Fudim Villesen, chefkonsulent på Center for Sociale Medier, Tech og Demokrati (CSTD) i Digitaliseringsministeriet.

I forbindelse med tidligere forløb har Klaus arbejdet sammen med Anne Braa Ermose, juridisk direktør (Western Europe) i Microsoft, og Ditte Bjerregaard, souschef for TECH-enheden i Udenrigsministeriet  (Alumner - Policy Fellowship).