Kristin Anabel Eggeling
Adjunkt
Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS), Institut for Statskundskab, Det Samfundsfaglige Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: International politik, diplomati, tech-regulering
Kontakt: kristin.eggeling@ifs.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i international politik med særligt fokus på diplomati, multilaterale organisationer, regulering af (big) tech-virksomheder, og de mange forskellige problemstillinger, der er forbundet med overlapningen mellem teknologi og politik på verdensplan. Hvordan forandrer internationalt samarbejde sig i en digital kontekst? Hvad sker der med fastlagte normer som tillid og respekt, hvis kommunikation foregår gennem en skærm? Og hvem er det, der laver regler og har kontrollen over vores personlige ’data’, som nogle omtaler som det 21. århundredes ’olie’? I en tid, hvor mange arbejder kvantitativt og med ’big data’, bruger jeg etnografiske metoder for at forstå, hvordan det føles, og hvad det er, der er på spil i en verden, der samtidig undergår globalisering og digitalisering.
Hvorfor er det så vigtigt?
Alle bruger digitale redskaber hver eneste dag, og alle bruger redskaber, der har en potentielt global rækkevidde. Heldigvis kan de fleste af os bruge smartphones, bærbare computere eller hjemmesider som Amazon eller Google, uden at tænke over, hvordan de hænger sammen med internationale forhandlinger om datahåndtering, anti-trust retssager til mange millioner, eller de politiske magtkampe, der omfatter det europæiske marked. I den nuværende verdenssituation findes der forskellige ideologier om, hvordan stater, regeringer og fællesskaber vil udvikle sig i den digitale fremtid, som omfatter amerikansk tech-kapitalisme, kinesisk eller russisk digital autoritarisme og, i vores naboskab, en europæisk vej, der fokuserer på ’digital suverænitet’ eller ’strategisk autonomi’. Min forskning undersøger disse alternativer og deres relationer på en måde, der er særligt interesseret i at forstå, hvordan globale og digitale forandringer former vores politiske, sociale og økonomiske hverdagsliv.
Et projekt du er stolt af?
Jeg er særligt stolt af mit etnografiske arbejde i og omkring det diplomatiske felt i Bruxelles under coronapandemien som en del af et stort europæisk forskningsprojekt, der først fik mig til at flytte til Danmark i 2018; og efterfølgende projektet Digital suverænitet: Internationale forhandlinger om datakontrol og digital selvbestemmelse i Europa (2021-2025), som jeg leder med min kollega Rebecca Adler-Nissen. Begge projekter er både ’tæt på virkeligheden’ og har en ambition om at bidrage til akademisk grundforskning.
Opdateret oktober 2024
I forbindelse med tidligere forløb har Kristin arbejdet sammen med Anne Braa Ermose, juridisk direktør (Western Europe) i Microsoft (Alumner - Policy Fellowship).