Kristoffer Albris
Lektor
Institut for Antropologi, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Social datavidenskab og antropologi
Kontakt: kristoffer.albris@sodas.ku.dk
Hvad forsker du i?
I min forskning er jeg interesseret i de sociale og politiske konsekvenser af digitaliseringen af vores samfund bredt set. Mere specifikt forsker jeg i dataetiske problemstillinger, samt i debatter om hvordan og hvorvidt skærme, smartphones og sociale medier har en negativ påvirkning på vores sociale relationer og opmærksomhedsevne, og hvordan vi som samfund tilpasser os nye sociale normer for digitale fællesskaber. Jeg forsker desuden i kriser og katastrofer, herunder hvordan digitale redskaber og platforme anvendes til at organisere civilt beredskab. Jeg anvender en kombination af kvalitative, etnografiske metoder og digitale metoder, herunder netværksanalyse og automatiseret indholdsanalyse med brug af datavidenskabelige teknikker.
Hvorfor er det så vigtigt?
Debatterne om digitaliseringen af samfundet er centrale for vores tidsalder, og definerende for indretningen af vores samfund. Hvor meget skal det offentlige system vide om os? Hvordan skal vi regulere Facebook og Google? Bliver vores børns sociale kompetencer ødelagt eller styrket af smartphones og sociale medier? Disse spørgsmål er på én og samme tid essentielle for hvert enkelt individ at skulle forholde sig til i et gennem-digitaliseret virkelighed, og afgørende for de politiske prioriteringer, vi vælger som samfund. At vi studerer debatterne om digitaliseringen af samfundet, er afgørende ikke blot fordi emnet er vigtigt for mange mennesker, men ligeså fordi der eksisterer mange myter, positioner og holdninger i disse debatter, hvilket forskere som jeg og mine kolleger forsøger at forstå og nuancere.
Et projekt du er stolt af?
Som en del af ERC-projektet DISTRACT lavede vi en række undersøgelser af folks holdninger til skærme under Coronakrisen. Ét af de studier, jeg er særlig stolt af, er et godt eksempel på, hvordan forskning i digitalisering kan tilpasse sig pludselige skiftende omstændigheder. Det pågældende studie undersøgte kollegiebeboeres digitale vaner under nedlukningen ved brug af daglige selvrapporterede logbøger, med særligt fokus på deres online interaktioner over en periode på 4 uger. Studiet blev udført af vores forskningsassistenter og ph.d.-studerende, med mig som medforfatter. Studiet blev bl.a. omtalt i Weekendavisen.
Opdateret oktober 2024
I forbindelse med tidligere forløb har Kristoffer blandt andet holdt et inspirationsmøde for de policy fellows, der arbejder med digitalisering og teknologi (Alumner - Policy Fellowship).