Martine Stagelund Hvidt
Postdoc
Forskningscenter WELMA, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: AI og Machine Learning i forhold til juridiske fejl og algoritmiske/digitale fejl, sociale sikkerhedsregler
Kontakt: martine.stagelund.hvidt@jur.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i AI og Machine Learning i forhold til juridiske fejl og algoritmiske/ digitale fejl. Jeg er en del af et større forskningsprojekt mellem JURA og Datalogisk Institut, begge KU. På JURA er projektet inddelt i tre juridiske områder: forvaltningsret, erstatningsret og forfatningsret. Overordnet undersøger forskningsprojektet den juridiske forståelse af fejl, og hvordan algoritmiske fejl håndteres retligt. Min forskning er en del af det forvaltningsretlige område, og jeg undersøger, hvordan den digitaliserede offentlige forvaltning håndterer sociale ydelser, herunder SU og børneydelser. Det sociale område er indtil videre et af de områder, hvor der anvendes mest AI og Machine Learning blandt offentlige myndigheder.
Hvorfor er det så vigtigt?
SU er en social ydelse, som 320.000 personer modtager hver måned. Det er 1,7 milliarder kr. om måneden. SU udgør ofte en betydelig del af modtagernes forsørgelsesgrundlag, og derfor er det væsentligt at undersøge, hvordan udvikling af nye digitaliseringsmetoder, som algoritmer og Machine Learning, håndterer begrebet »fejl« både i et retligt og et digitalt perspektiv. Børneydelser fra det offentlige er ligeledes en del af mange børns forsørgelsesgrundlag. For børn, der hverken bliver penge- eller omsorgsforsørget af deres forældre, er børneydelser deres eneste forsørgelsesgrundlag. Selvom børn i dag er digitale indfødte, er de digitale systemer i forhold til sociale ydelser ikke indrettet sådan, at børn er fuldt ud digitale medborgere. Det betyder, at børn under 15 år ikke kan kommunikere digitalt med hverken kommune eller Udbetaling Danmark. Herved er de afskåret fra at få ret til aktindsigt, partshøring og klage.
Et projekt du er stolt af?
Jeg er stolt af det projekt, som jeg forsker i nu – Error and Accountability in Digitised Public Decision Making (ERRATUM) 2021-2025 – hvor vi fokuserer på at gøre en forskel for borgerne i Danmark i forhold til fejl i digitale offentlige myndigheder. Når vi udarbejder både tværfaglige og tværfakultære undersøgelser, forbinder vi kompetencer fra både juridiske og datalogiske eksperter. På denne måde får vi et stærkt funderet blik på de barrierer, der kan være, i forbindelse med en digitaliseret velfærdsstat.
Opdateret oktober 2024
I forbindelse med tidligere forløb har Martine arbejdet sammen med Caroline Hegelund, kontorchef for Digitalisering i Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune, og Niels Tanderup, international direktør i cBrain (Alumner - Policy Fellowship).