Rasmus Grønved Nielsen

Rasmus Grønved Nielsen

Lektor, dr.jur.

Center for Erhvervsret og Offentlig Regulering (CEO), Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: forvaltningsret, formueret, myndighedsansvar

Kontakt: rasmus.gronved.nielsen@jur.ku.dk

Hvad forsker du i?

Min forskning tager udgangspunkt i offentlige myndigheder og de juridiske rettigheder, borgere har i mødet med det offentlig. Jeg har en særlig interesse for de områder, hvor myndigheder optræder i ”privatretlige” relationer, fx som aftaleparter, ansvarssubjekter, selskabsdeltagere, kreditorer og procesparter. Myndighederne optræder her i en gråzone, fordi deres virksomhed reguleres både af forvaltningsretlige og formueretlige normer. Jeg interesserer mig for, hvordan disse i udgangspunktet væsensforskellige regelsæt spiller sammen. I sammenhæng hermed interesserer jeg mig mere generelt for den ”moderne” forvaltningsret, der bl.a. er præget af europæisering og digitalisering.

Hvorfor er det så vigtigt?

Danmark er et land med en meget omfattende offentlig sektor, der administrerer en stadigt voksende mængde regler. Forvaltningsmyndighederne er udstyret med indgribende magtbeføjelser, og derfor er det afgørende, at de kender til grænserne for deres virksomhed, og at borgerne omvendt erkender og er i stand til at værne om deres rettigheder. Den traditionelle forvaltningsret er imidlertid ret navlebeskuende og ikke specielt egnet til at adressere de mange problemstillinger, der opstår i den administrative praksis i det 21. århundrede. Det gælder blandt andet forvaltningsrettens samspil med andre discipliner, herunder formueretten og menneskeretten, og nyere fænomener som fx digitalisering.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er særligt stolt af min doktordisputats ”Forvaltningskontrakter” (2021), der som den første afhandling i Norden præsenterer en samlet teori om offentlige aftaler anvendt som reguleringsmiddel gennem en syntese af forvaltningsretlige og aftaleretlige regler. Den har fået flere positive anmeldelser og indbragte mig i august 2024 Viggo Hagstrøms nordiske pris til unge privatretsforskere. Dernæst vil jeg fremhæve mit arbejde om offentlige myndigheders erstatningsansvar, herunder særligt om ansvarsnormerne for menneskerettighedsbrud. Den indsats blev fremhævet i forbindelse med tildelingen af Tietgenprisen i november 2023.

Opdateret oktober 2024

Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Rasmus med Uffe Rabe Krag, politisk chef i Forbrugerrådet Tænk.