Rasmus Helles

Rasmus Helles

Lektor – forfremmelsesprogrammet

Institut for Kommunikation, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Kommunikation og IT, globale kommunikationssystemer, digital tracking og regulering

Kontakt: rashel@hum.ku.dk  

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i de samfundsforandringer, som digitaliseringen af vores kommunikationsinfrastruktur har skabt, og i de spørgsmål, det fører med sig. I historisk optik er digitaliseringen gået rivende hurtigt, og i dag et grundvilkår for den sociale og kulturelle udvikling i det meste af verden. Et særligt træk ved digitaliseringen er, at den er et globalt fænomen, og at nye, digitale muligheder principielt bliver tilgængelige samtidig på tværs af verdens forskellige regioner og lande – og alligevel forløber den digitale udvikling markant forskelligt rundt om i verden. I min forskning er jeg optaget af at forstå, hvordan kulturelle, økonomiske og samfundsmæssige forhold rundt om på kloden har præget måden, de digitale muligheder er blevet brugt på.

Hvorfor er det så vigtigt?

Digital kommunikation og medier er afgørende for essentielle samfundsmæssige processer på alle niveauer. I de seneste år har forskningen demonstreret, hvordan techgiganternes forretningsmodeller er bygget dybt ind i essentielle dele af vores digitale infrastruktur, ligesom den har demonstreret, hvordan disse modeller har en række dybt problematiske eller ligefrem skadelige virkninger. I min forskning undersøger jeg, hvorfor visse samfund har undgået nogle af digitaliseringens uhensigtsmæssige konsekvenser, f.eks. ved at se på, hvordan digitale medier er blevet integreret forskelligt i den politiske kommunikation eller i undervisningssektoren rundt om i verden. Ved at kigge komparativt og historisk på digitaliseringen kan vi forhåbentlig lære noget om, hvordan vi kan undgå at fremme digitaliseringens skyggesider når vi vælger mellem de muligheder, den tilbyder.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er særligt stolt af projektet Privacy Lost, hvor jeg sammen med et forskerhold af dataloger, kommunikationsforskere og sociologer bruger store arkiver med historiske snapshots af websites og arbejder på at kortlægge hvordan digital tracking på nettet (f.eks. via cookies) har udviklet sig globalt. Projektet vil belyse, hvordan teknologier til indsamling af digitale spor om vores færden på nettet gennem årene har bredt sig til hele verden, og hvilke socio-økonomiske og politiske forhold, der er særligt afgørende for, hvordan det er forløbet. Vi anlægger således et globalt perspektiv på, hvordan optimeringen af web-infrastrukturen samtidig har været med til at åbne døren for øget overvågning og i mange tilfælde også har skubbet på monopoliseringen omkring techgiganterne.

Opdateret oktober 2024

I forbindelse med tidligere forløb har Rasmus arbejdet sammen med Ditte Bjerregaard, souschef for TECH-enheden i Udenrigsministeriet, og Signe Korsgaard, chef for Projekt- og analyseafdelingen i Børns Vilkår  (Alumner - Policy Fellowship).