Rikke Frank Jørgensen

Rikke Frank Jørgensen

Seniorforsker

Seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder og Adjungeret professor i menneskerettigheder i det digitale samfund, Institut for Kommunikation, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Menneskerettigheder og internet, privatliv, overvågning, ytringsfrihed, sociale medier, civilsamfund

Kontakt: rfj@humanrights.dk  

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i, hvordan måden vi bruger og regulerer teknologi, påvirker menneskerettigheder, f.eks. retten til privatliv, retten til ytringsfrihed og til at søge information, retten til ikke at blive diskrimineret, retten til uddannelse, osv. Lige nu er jeg blandt andet optaget af de store tech-virksomheders brug af vores data, og hvordan vi kan bringe deres magt under demokratisk kontrol. Jeg forsker også i digitaliseringen af den offentlige sektor, f.eks. brugen af kunstig intelligens til at understøtte beslutninger, der berører borgerne, og hvordan vi sikrer, at digitaliseringen af vores velfærdssamfund sker med borgeren i centrum.

Hvorfor er det så vigtigt?

Den teknologiske udvikling – såsom udviklingen af internettet og brugen af kunstig intelligens – har ændret samfundet markant og givet os radikalt nye måder at søge information og nyheder, deltage i den offentlige debat, være sociale, udtrykke os politisk eller kulturelt, mobilisere interesser, få adgang til uddannelse og sundhed, købe varer og tjenesteydelser, organisere arbejdslivet, og meget mere. Udviklingen har bragt en masse positive muligheder med sig, men den udfordrer også beskyttelsen af menneskerettigheder på nye måder. Den omfattende dataindsamling, nye former for data-dreven profilering og diskrimination, sociale mediers indvirkning på den demokratiske samtale, nye muligheder for kommerciel og statslig overvågning, brugen af kunstig intelligens som led i udbetaling, og kontrol med sociale ydelser – dette er blot nogle af de aktuelle udfordringer, der kræver tværfaglig forskning og samarbejde.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er særlig stolt af at have været med til at undersøge, hvordan store tech-virksomheder som Meta og Google definerer og håndhæver grænser for privat og offentligt liv på Internettet, og hvilken betydning det har for beskyttelsen af den enkeltes ret til ytringsfrihed og privatliv. I og med at deres platforme er så udbredte, har deres praksis stor betydning for beskyttelsen af rettigheder online. Jeg er også stolt af at være en del af et europæisk forskningsprojekt, Automating Welfare, som aktuelt ser på automatiseringen af velfærdsydelser i Europa. Det er et super spændende projekt, hvor vi på tværs af syv lande samarbejder om at forstå, hvordan automatisering påvirker offentlige frontarbejdere, sagsbehandlere og borgere.

Opdateret oktober 2024

Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Rikke med Kristine Helen Falgren, Head of Fintech R&D, Fintech.

I forbindelse med tidligere forløb har Rikke arbejdet sammen Grit Munk, IT-politisk chefkonsulent i ingeniørforeningen IDA (Alumner - Policy Fellowship).