Tine Ravnsted-Larsen Reeh
Foto: Heiner Ank
Lektor
Afdeling for Kirkehistorie, Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Kristendom og kultur i det 18. og 20. århundrede, nyere dansk kirkehistorie, protestantisk teologi og sekularisering, historiografi
Kontakt: trr@teol.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i forholdet mellem kristendom og kultur, særligt lutherske kristendomsopfattelsers betydning for udviklingen af nordiske samfundsmodeller. Hvorfor og hvordan fik vi i Norden en tidlig og udbredt sekularisering af samfundet? Hvordan kan man i Norden beskrive kristen kulturarv, forhandlingen og forvaltningen af den? Hvad betyder religionens teologiske grundstrukturer for den brede befolknings opfattelse af fx ligestilling, tillid og autoritet? For at besvare disse forskningsspørgsmål – der ofte overskrider traditionelle faggrænser – arbejder jeg tit i tværfaglige projekter, og de seneste år har vi hyppigt anvendt nye digitale redskaber.
Hvorfor er det så vigtigt?
I en tid med bevægelse i samfundsindretningens grundlæggende strukturer er det vigtigt at kende baggrunden for fortidens valg og overvejelser. Det giver en bedre forståelse for vores nutidige situation og identitet. Men det giver også en bedre mulighed for at forholde sig kritisk til den. Hvad og hvilke kvaliteter vil man holde højt, og hvad kan man – ja, måske bliver man – nødt til at gentænke? Mens mange for nogle år siden så sekularisering som en uundgåelig, irreversibel proces og del af den senmoderne tid, så har udviklingen de seneste årtier peget på behov for at gentænke disse spørgsmål. Her kan mit fag bidrage med viden, som både kan være gavnlig for os selv, men også ofte efterlyses i et internationalt perspektiv.
Et projekt du er stolt af?
I det tværfaglige projekt Managing Melancholy undersøger vi sammenhænge mellem 1700-tallets religiøse fokus på ’det indre menneske’ og moderne menneskers opfattelser af mental sundhed. Ved hjælp af digitale redskaber analyserer vi et omfattende retsligt kildemateriale, hvor borgere i retssalen selv får ordet og beskriver oplevelser af akutte kriser, sjælelige lidelser og psykisk sygdom. Det giver ny viden om dynamikken mellem teologi, medicin og jura samt udviklingen af retspsykiatri og individets retsstilling. Projektet kan dermed overordnet set kaste nyt lys over religionens omstridte betydning for en vidtforgrenet mentalitetsforandring på individuelt, socialt og institutionelt niveau, som fandt sted i oplysningens århundrede.
Opdateret oktober 2024
I forbindelse med tidligere forløb har Trine arbejdet sammen Emil la Cour, chefkonsulent og teamkoordinator i Kulturministeriets Tech-kontor (Alumner - Policy Fellowship).