Policy Fellowship - Grøn Omstilling

I takt med at den grønne dagsorden integreres i samfundssektorer, som ikke traditionelt har været orienterede mod klima- og miljøspørgsmål, bliver beslutningstagere stillet over for stadigt mere komplekse spørgsmål.

I dette Policy Fellowship fokuserer vi på, hvordan vi formulerer og fremmer relevante klima- og miljøindsatser og løbende tilpasser dem til den grønne dagsorden, som udvikler sig hurtigt, og hvor forskningen hele tiden kommer med nye indsigter. I 2023 – 24 har MaryCentret 11 policy fellows, som hver især følger et skræddersyet program, der er tilpasset deres arbejde med den grønne omstilling.

I mit policy fellowship har jeg arbejdet med inddragelse af lokal klimaviden i internationale klimaforhandlinger, og derfor var det godt tilrettelagt, at der var mange forskellige slags samtaler med forskerne i programmet. Mit policy fellowship har givet mig en ekstra ballast i form af nye samarbejder og projektidéer og en ny måde at reflektere over mit arbejde på, som jeg ikke havde før.

Sigrid Bjerre Andersen, Klimapolitisk rådgiver i Globalt Fokus

Policy Fellows 2024 – 25

Alexander Astola Fugl

Alexander Astola Fugl · Kontorchef, grønne styrkepositioner, erhvervsfyrtårne, turisme og kreative erhverv, Erhvervsministeriet

Alexander arbejder i Erhvervsministeriets departement, hvor han bl.a. beskæftiger sig med grønne styrkepositioner herunder CCUS, power-to-X og vindindustrien. Fokus for arbejdet er dermed, hvordan at erhvervslivet kan bidrage med teknologier til den grønne omstilling, og samtidig skabe vækst og arbejdspladser.

Gennem sit Policy Fellowship undersøger Alexander, hvordan en industri- og erhvervspolitik kan designes, så der tages hensyn til bl.a. konkurrenceevne, grøn omstilling og sikkerhedspolitiske hensyn.

Fiona Luscombe Kielsgaard Holm

Fiona Luscombe Kielsgaard Holm · Investment Advisory Lead, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP)

Fiona arbejder med ESG-rådgivningen hos CIP på tværs af investeringsprocessen, for at sikre at EU-reguleringer samt CIP’s egne fondsspecifikke standarder overholdes. Arbejdet dækker blandt andet over due diligence og forhandlinger med samarbejdspartnere, samt etablering af ESG-krav i samarbejdsaftaler.

I sit Policy Fellowship dykker Fiona ned i, hvordan der kan investeres ansvarligt på tværs af E- S og G, og bedst håndtere de dilemmaer der opstår. Her vil fokus særligt være på når klima- og sociale hensyn står i konflikt.

Ingeborg Due Kolind

Ingeborg Due Kolind · Grøn madhåndværker og fhv. Global Climate and Biodiversity Lead hos Novo Nordisk

Ingeborg har en kandidatgrad i statskundskab fra KU og en master i miljøpolitik fra LSE. Hun er i øjeblikket ved at videreuddanne sig til grøn madhåndværker for at få praksisnær erfaring med, hvordan spisevaner bliver vendt på en tallerken til mere plantebaseret mad, og hvordan vores fødevaresystemer omstilles til regenerative metoder. I mere end ti år har hun arbejdet professionelt med grøn omstilling, både i den private og den offentlige sektor. Hun kommer fra en stilling som Global Climate and Biodiversity Lead hos Novo Nordisk, hvor hendes arbejde understøttede væsentlige, strategiske beslutninger af Novo Nordisks topledelse. Tidligere har hun arbejdet i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets departement, bl.a. som ministersekretær.

I løbet af sit Policy Fellowship vil Ingeborg udforske, hvordan der kan skabes bæredygtige fødevaresystemer, der er gode for såvel planeten som folkesundheden.

Lars Beer Nielsen

Lars Beer Nielsen · Kontorchef i Center for Strategi, Kommunikation og Ledelsesbetjening, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Lars har sammen med gode kollegaer helt overordnet ansvaret for at understøtte klimaministeren i sit arbejde for at omsætte regeringens politiske visioner for den grønne omstilling. Lars’ center har konkret ansvar for at understøtte ministeren og samarbejdet med Folketingets partier, kommunikere om regeringens ambitioner, aftaler og resultater og sikre implementering af Klimaloven.

I løbet af sit Policy Fellowship, vil Lars arbejde med, hvordan borgernes syn og holdningsdannelse på det klimapolitiske område forholder sig, og hvordan der bedst kan kommunikeres på området for at øge tilliden til det politiske arbejde med den grønne omstilling.

 

Linda Høibye

Linda Høibye · Climate Change Director, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU)

IFU arbejder med investering og finansiering af selskaber med fokus på bæredygtig udvikling i udviklingslande, med særligt fokus på det afrikanske kontinent. Her beskæftiger Linda sig med IFU’s portfolio ift. klimaaftryk, mitigering af klimapåvirkninger samt tilpasning og håndtering af klimarisici i forretningsgange, sektor guidelines m.m.

I sit Policy Fellowship vil Linda undersøge, hvordan ønsket om en net-zero strategi på bedste vis kan tage højde for social bæredygtighed og andre potentielle risici såsom negative påvirkninger af biodiversitet mv.

Marie Voldby

Marie Voldby · Partner, Deloitte

Marie er til daglig partner i Deloitte og beskæftiger sig med rådgivning af virksomheder, fonde og organisationer om ESG og bæredygtighed. Hendes erfaringer dækker over alle dele af ESG-arbejdet fra udvikling af strategier, politikker og målsætninger til risikovurderinger, væsentlighedsanalyser og rapportering. Desuden er Marie forperson for FSR - danske revisorers bæredygtighedsudvalg.

Gennem sit Policy Fellowship vil Marie undersøge de menneskelige aspekter af den grønne omstilling fra et humanistisk og teologisk perspektiv. Her undersøger hun bl.a. hvordan kunst, litteratur, filosofi og teologi kan motivere til grøn omstilling og bringes i anvendelse i en virksomhedskontekst.

Mette Kirstine Schmidt

Mette Kirstine Schmidt · Politisk og international chef, Brintbranchen

Som politisk og international chef i Brintbranchen leder Mette det politiske arbejde for at fremme de rette regulatoriske og politiske indsatser, så den danske brint- og PtX-branche kan udvikles og bidrage til den grønne omstilling i Danmark og internationalt.

Igennem sit Policy Fellowship vil Mette undersøge, hvad der skal til for, at brintbranchen kan bidrage til en just transition og undgå udnyttende handelsrelationer, i takt med at det geografiske fokus for branchen udvides til lav- og mellemindkomstlande i det globale syd.

Mathias Bickersteth

Mathias Findalen Bickersteth · Programansvarlig, Tuborgfondet

Mathias er programchef i Tuborgfondet på indsatsområdet omkring demokrati med fokus på unge.

I sit Policy Fellowship vil Mathias undersøge, de markante forskelle der eksisterer i unges engagement i den grønne omstilling på tværs af land og by. Han vil dermed søge akademisk viden, der kan forklare, de barrierer der findes, for at skabe en øget mobilisering af unge uden for de større danske byer.

Thomas Hebsgaard

Thomas Hebsgaard · Journalist, Zetland

Som hovedansvarlig for Zetlands dækning af klima, bæredygtighed og grøn omstilling bidrager Thomas til at forme den offentlige samtale om den grønne omstilling og præsentere de idéer og tiltag, der kan drive samfundet i en mere bæredygtig retning.

I sit Policy Fellowship vil Thomas dykke ned i et af de vigtigste spørgsmål for både menneskeheden og planeten lige nu: Nemlig hvordan vi mennesker passer ind i resten af naturen, og hvilke mentale skift det kræver af os, hvis vi skal gennemføre de nødvendige forandringer for at gøre os selv til positive medspillere i livets videre udvikling.

Troels Dam Christensen

Troels Dam Christensen · Fhv. Sekretariatsleder for 92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling

Troels har gennem mange år arbejdet med den faglige ledelse af 92-gruppens fælles arbejde med klima, biodiversitet/natur, CSR/virksomhedsansvar, Verdensmålene og bæredygtig udvikling. Herunder har han haft ansvaret for at koordinere en række udvalg af faglige medarbejdere fra medlemsorganisationerne samt ledelse af 92-gruppens omfattende dialog med andre aktører, herunder ministerier, ministre, Folketinget, andre NGO’er, tænketanke, Klimarådet, FN-institutioner etc.

Troels er bl.a. optaget af, hvad de store sociale, administrative og økonomiske barrierer er for en mere ambitiøs grøn omstilling.