Anders Blok
Professor
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Miljø- og klimasociologi, bysociologi og pragmatisk socialteori
Kontakt: abl@soc.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i civilsamfundets rolle i den grønne omstilling, med fokus på samspillet mellem civile aktører, hverdagsliv, myndigheder og eksperter. Civile aktører skubber på for nye normer og praksisser i hverdagslivet; de lægger pres på beslutningstagerne lokalt og globalt; og de foregriber alternative, mere bæredygtige samfundsindretninger. I min forskning undersøger jeg, hvordan forskellige civile grupper, netværk og koalitioner konkret udformer og retfærdiggør deres engagement i den grønne omstilling, og hvordan de udfordrer ellers dominerende rammer og fortællinger. Det gør jeg gennem en kombination af samfundsvidenskabelige tilgange, særligt feltarbejde, interviews, dokumentstudier og digitale metoder.
Hvorfor er det vigtigt?
Al historisk og sociologisk erfaring tilsiger, at et levende, engageret og kritisk grønt civilsamfund vil være afgørende for at skabe de typer samfundsforandringer, som den grønne omstilling kalder på. Det gælder også i situationer hvor civile grupper modsætter sig tiltag som f.eks. en vindmøllepark, typisk med henblik på at sikre større lokalt medejerskab. Civile aktørers betydning overses imidlertid ofte i mediernes og politikernes rammesætning af den grønne omstilling som et spørgsmål om nye teknologier, nye markeder og individuelle adfærdsændringer. Der er derfor brug for forskning, der kan dokumentere de civile aktørers betydning for bæredygtig forandring på mange niveauer, fra hverdagsliv til storpolitik.
Et projekt du er stolt af?
I 2021 afsluttede vi et projekt lavet i samarbejde med Friluftsrådet og med støtte fra Velux-fonden under titlen Grønne fællesskaber i byen. Her undersøgte vi det frivillige engagement i byernes nye grønne græsrodsgrupperinger, såsom by- og fælleshaver, fødevarefællesskaber, græsningslav og maritime nyttehaver. Projektet leverede bl.a. en kortlægning af disse grupperingers udbredelse og interne relationer i de fire største danske byer (Aalborg, Aarhus, Odense og København). Jeg er særligt glad for den måde projektet kombinerede nye analytiske indsigter i det civile engagements varierende motivationer med en praktikerdialog, der hjalp Friluftsrådet med bedre at forstå det nye landskab af grøn frivillighed.
Opdateret februar 2024
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Anders blandt andet arbejdet sammen med Anna Jönsson, projektleder i Københavns Kommune (Policy Fellowship 2022 – 23 - Grøn Omstilling), Lisbeth Trinskjær, formand for Folkehøjskolernes Forening (Policy Fellowship 2023 – 24 - Grøn Omstilling) og Karoline Amalie Steen, Kontorchef for Center for Klima og Erhverv, KL (Policy Fellowship 2023 - 24 - Grøn Omstilling).