Anne Bach Nielsen
Postdoc
Institut for Folkesundhedsvidenskab, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Samspillet mellem klima og katastrofer, resiliente byer, global og lokal klimapolitik
Kontakt: anne.bach.nielsen@sund.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg er interesseret i lokalpolitiske aktørers håndtering af klimakrisen og særligt i at forstå potentialet i de klimatilpasningsstrategier, der udarbejdes og implementeres i byer verden over. Min forskning handler om samspillet mellem klima og katastrofer, og hvordan byer spiller en aktiv rolle i at håndtere klimarelaterede risici ved hjælp af lokale, regionale og internationale samarbejder. Jeg er i øjeblikket tilknyttet et forskningsprojekt, der undersøger, hvordan internetbaserede teknologier understøtter og udfordrer inddragelse af civilsamfund i katastrofehåndtering i europæiske byer.
Hvorfor er det så vigtigt?
Ifølge FN er byerne hjemsted for mere end halvdelen af verdens befolkning. Urbanisering er kendetegnet ved et virvar af komplekse og gensidigt afhængige problemstillinger. Det gælder ulighed, forurening, trafik, dårlige boligforhold, arbejdsløshed, sygdom, adgang til kritisk infrastruktur og overbelastning af lokale økosystemer, der lider under dårlige planlagte bydele og store ubæredygtige bolig- og infrastrukturprojekter. Samtidig ligger størstedelen af verdens byer ved kysten og er direkte påvirket af havvandsstigninger. Alle disse forhold gør mange af verdens byer ekstremt sårbare over for klimakrisen og de ekstreme vejrforhold, som følger heraf. I byerne oplever man, og vil i stigende grad opleve, klima- og miljøproblemer helt tæt på. Det skaber et grundlag for at arbejde aktivt og pragmatisk med klimatilpasning og bæredygtig udvikling på lokalt niveau.
Et projekt du er stolt af?
Jeg er særligt stolt af mit PhD-projekt, der undersøgte, hvorfor og hvordan byer samarbejder globalt med henblik på at løse lokale klimatilpasningsproblematikker. Vi har relativt begrænset viden om, hvordan byers globale engagement kommer til udtryk i lokale politikker og klimatilpasningsprojekter, og i hvilken grad globale bynetværk understøtter et lokalt handlerum for politikformulering og implementering. Helt konkret fulgte jeg udviklingen af det globale bynetværk 100 Resilient Cities og kiggede på, hvordan netværksideer, værktøjer og politikker blev implementeret i medlemsbyerne Vejle, Porto Alegre og Chennai.
Opdateret november 2022
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Anne blandt andet arbejdet sammen med Cecilie Fenger Michaelsen, teamleder hos Kontoret for Grønt Diplomati og Klima i Udenrigsministeriet (Policy Fellowship 2022-23 - Grøn Omstilling).