Anne Beim

Anne Beim. Foto: Nana Reimer

Foto: Nana Reimer

Professor og centerleder

Institut for Bygningskunst og Teknologi, Det Kongelige Akademi

Forskningsfelt: Arkitekturens tektonik, økologi og materialer

Kontakt: Anne.Beim@kglakademi.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i, hvordan vi kan bygge ud fra en holistisk økologisk tankegang, med særligt fokus på materialer, byggeprocesser, bygningers levetid og arkitektoniske kvalitet. Hvilken betydning har brug af materialer, bygninger og byers udformning og deres levetid for menneskers klima- og miljøaftryk? Hvordan bygger vi, så det ikke koster kloden mere, end hvad vi har lånt fra den? Her fokuserer jeg på, hvor vores materialer kommer fra, hvor de bedst anvendes i byggeri, og hvordan de får den længste levetid i en arkitektur, som bliver værdsat, og som skaber gode rammer om menneskers liv.

Hvorfor er det så vigtigt?

Byggeri har ansvar for ca. 40% af det samlede materialeforbrug og tilsvarende 40% af den samlede CO2-udledning på verdensplan. Samtidig er vi afhængige af at kunne bygge huse og bygge byer til en voksende verdensbefolkning. Ligedan ønsker vi fortsat at ændre og forbedre den bygningsmasse, vi allerede har opført. Danske arkitekter og byggeindustri er blandt de fremmeste i verden, når det drejer sig om at bygge energibesparende og effektivt, men forskning viser, at vi har et af verdens største kvadratmeter- og materialeforbrug, og at vores klimaaftryk er næsten uændret. Hvordan kan vi bygge på måder, så vi opnår et markant reduceret aftryk, som er økologisk balanceret? Hvordan vi skaber en ny byggekultur, som tager fuldt hensyn til vores naturgrundlag, til den voksende klimakrise, og som samtidig svarer på et voksende behov for tag over hovedet, er vigtigt at undersøge.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er særlig stolt af det tværdisciplinære projekt Tækkede bygningsfacader til den grønne omstilling (2021-2023), som ser på potentialer og barrierer, når vi bygger med biogene materialer som tækkerør, træ og halm. Her har arkitekturforskere, brandingeniører og tækkefolk sammen udforsket nye måder at bygge på med tækkerør, som er radikalt CO2-besparende, og som imødekommer de særlige krav, der er til netop disse typer materialer, fx brandkrav. Projektet undersøger både historisk og nutidig byggekultur, har foretaget vellykkede brandtests og bygget flere fuld-skala-eksempler. Projektet er blevet formidlet bredt og har opnået stor international anerkendelse og vundet flere priser.

Opdateret december 2024

I forbindelse med tidligere forløb har Anne arbejdet sammen med Sara Krüger Falk, direktør, UN Global Compact Network Denmark (Alumner - Policy Fellowship).