Bente Halkier
Professor
Sociologisk Institut, Det Samfundsvidenskabelig Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Hverdagslivssociologi, forbrugssociologi, videnssociologi, mediesociologi og kultursociologi
Kontakt: beh@soc.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i, hvordan forbrugere i hverdagen håndterer, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved deres madvaner. Der er mange forskellige diskussioner i samfundet om, hvordan man skal købe ind, lave mad og spise, og diskussionerne handler både om eksempelvis klima, miljø, sundhed, risiko, dyrevelfærd og madkvalitet. Madvaner er derfor på den ene side praksisser i dagligdagen, hvor de sociale normer er til forhandling, blandt andet med udgangspunkt i de samfundsmæssige diskussioner, og samtidig er madvaner meget rutineprægede praksisser, som forbrugerne ikke spekulerer over.
Hvorfor er det så vigtigt?
Den individuelle forbruger bliver af policymagere tillagt ansvar for at vælge anderledes, hvis bare de bliver informeret nok, og derigennem for at være med til at løse en række samfundsmæssige problemer, der er forbundet med madvaner. Det spænder lige fra klimakrisen, over fedmeepidemien, til børns evne til at lave mad. Men madvaner er netop ikke bare individuelle valg, som er baseret på information, og i hverdagslivet har forbrugerne ofte ikke det nødvendige handlerum og handlekraft til at gøre noget andet, end det, de plejer at gøre. Det viser forskningen i, hvordan forbrugerne håndterer problematiseringen af deres madvaner. Diskussionerne om forbrugernes klimaaftryk er et godt eksempel. En lang række policyaktører fremhæver, at forbrugerne bør lægge deres adfærd om, men her menes der individuelle valg, som kan påvirkes med informationskampagner og økonomiske virkemidler. Man tager ikke højde for, at madvaner er sociale, og at forandring af vaner kræver støtte af normalisering af ændrede vaner fra institutioner.
Et projekt du er stolt af?
Jeg er særlig stolt af ét af mine nuværende projekter, Food, mobility and housing in the sustainable transition of everyday life, i samarbejde med gode kollegaer både på Aalborg Universitet og her på Sociologisk Institut. I det projekt har vi to vigtige og hidtil relativt understuderede vinkler på håndteringen af klimakrisen i forbrugernes hverdag. For det første undersøger vi, hvordan tre forskellige forbrugsområder hænger sammen i folks hverdag – nemlig bøffen, bilen og boligen, som også tilsammen udgør de tre tungeste klimaaftryk fra husholdningerne. For det andet undersøger vi forbrugets afhængighed af forsyningssystemer og infrastrukturer.
Opdateret december 2024
Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Bente med Ingeborg Due Kolind, grøn madhåndværker og fhv. Global Climate and Biodiversity Lead, Novo Nordisk.
I forbindelse med tidligere forløb har Bente arbejdet sammen med Anna Jönsson, projektleder, Københavns Kommune og Jeppe Bo Rasmussen, bestyrelsesleder, Bæredygtigt Kulturliv NU og chef for Public Affairs og Kommunikation, Bikubenfonden (Alumner - Policy Fellowship).