Cecilie Rubow

Cecilie Rubow

Lektor

Institut for Antropologi, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Natur, etik, religion og politik i en dansk/nordisk kontekst

Kontakt: cecilie.rubow@anthro.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg arbejder med de økologiske kriser og mulige forbindelser mellem store naturoplevelser og etisk og politisk handlen. Nogle af de spørgsmål, jeg stiller er: Hvad er natur i lyset af de økologiske kriser? Passer mennesker altid på det, de holder af? Min primære tilgang er antropologisk feltarbejde blandt naturentusiaster, miljøforekæmpere og klimaaktivister for at få en forståelse af deres engagement.

Hvorfor er det så vigtigt?

De økologiske kriser er et samfundmæssigt problem, som kræver indsigter fra alle videnskaber i samarbejde med mangeartede sociale aktører. Klimavidenskaberne har i mange år efterspurgt humanistisk og samfundsvidenskabelig viden til at fremme forståelse af, hvordan kulturelle forhold er forbundet med de klimatiske forandringer. Der ligger en kæmpestor opgave foran os – og videnskaberne er udfordret på både metoder og begreber, og på, hvordan vi overhovedet kan afgrænse vores forskningsfelter.

Et projekt du er stolt af?

I 2022 udgav jeg Indendørsmenneskets natur, en bog, hvor jeg fortæller om forskningsprocessen i projektet Enchanted Ecologies. Bogen har fået en endnu bedre og bredere modtagelse, end jeg havde turde håbe på. Jeg satsede på at skrive en alment læsbar fagfællebedømt bog, som fremskriver forskningsprojektets væsentligste fund. Bogen er samtidigt en introduktion til ny antropologisk tænkning med inddragelse af både litteraturteori, biologi, arkæologi, historiske kilder, teologi, mv. Dermed prøvede jeg at tænke og skrive ’økologisk’ – dvs. at gå på tværs af de kulturelle domæner og discipliner, som kriserne udfordrer os på.

Opdateret december 2024

I forbindelse med tidligere forløb har Cecilie arbejdet sammen med blandt andet holdt et inspirationsmøde for de policy fellows, der arbejder med grøn omstilling og arbejdet sammen med Lisbeth Trinskjær, formand, Folkehøjskolernes Forening (Alumner - Policy Fellowship).