Frank Sejersen

Frank Sejersen

Lektor

Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Environmental humanities

Kontakt: sejersen@hum.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg er optaget af konflikter knyttet til forskellige måder at forstå og bruge naturen på. Jeg har i mange år arbejdet med natursynskonflikter i Arktis og forsøger altid at forbinde både internationale og lokale dynamikker. Siden 2008 er jeg blevet mere og mere optaget af de komplekse problemer, vi ser i klimakrisen og den grønne omstilling. Lige nu undersøger jeg, hvordan det urbane fødevaresystem i København kan blive mere grønt. Her ser jeg på, hvilken rolle partnerskaber med madiværksættere spiller i den proces.

Hvorfor er det så vigtigt?

Byer kan ses som helt centrale motorer, der driver det globale system i den retning, det går nu. Det er denne globale urbane situation, som gør, at byers initiativer til grøn omstilling potentielt kan få så stor betydning langt ud over bygrænsen. Min kulturanalytiske tilgang trækker menneskets meningsskabelse og strukturelle forhold helt frem, fordi jeg mener, at den grønne omstilling også indebærer en kulturel omstilling. Den store udfordring er således, at mennesket bliver nødt til at ændre sig og begynde at tænke sig selv på nye måder. Spørgsmålet er, hvordan vi hjælper hinanden med at gøre det, og hvordan vi nedbryder barrierer, der bremser omstillingen. Dette arbejde kræver også, at vi som borgere og forbrugere skal til at genbesøge nogle af de grundantagelser, vi lever og strukturerer os efter. De tekniske løsninger vil således ikke kunne fungere uden ”identitetsløsninger” også.

Et projekt du er stolt af?

Jeg har for nyligt skrevet et refleksionspapir sammen med to studerende, hvor vi skitserer, hvordan de humanistiske og samfundsvidenskabelige fag (SSH) kan bidrage til, at landbruget kan overgå til en mere plantebaseret produktion. Det krævede, at vi skulle opsøge og lytte meget opmærksomt til utroligt mange perspektiver og interesser for derefter at få kompleksiteten struktureret og kondenseret. Jeg mener, det er vigtigt, at SSH kommer mere målrettet på banen i arbejdet med at accelerere den grønne omstilling. Derfor håber jeg, at refleksionspapiret kan inspirere forskere til at integrere den menneskelige dimension mere.


Opdateret december 2022
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Frank blandt andet arbejdet sammen med Anna Jönsson, projektleder i Københavns Kommune (Policy Fellowship Alumne 2022-23 – Grøn omstilling) og Karoline Amalie Steen, Kontorchef for Center for Klima og Erhverv, KL (Policy Fellowship 2023-24 - Grøn Omstilling).