Frederik Appel Olsen
Ph.d.-stipendiat
Institut for Kommunikation, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Klima- og videnskabsretorik
Kontakt: frederik.appel@hum.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker hovedsageligt i klima- og videnskabsretorik. Specifikt har jeg i min ph.d.-afhandling beskæftiget mig med krydset mellem disse to felter i en undersøgelse af videnskabsaktivistiske bevægelsers retorik i klimakrisen. Jeg har her set på, hvordan forskere offentligt forhandler deres identitet i en politisk krise ved at bevæge sig mellem et velkendt og forventeligt sted (fx undervisningslokalet) og et uventet og radikalt sted (fx åben gade).
Hvorfor er det så vigtigt?
Samfundet står over for både vidensmæssige og planetære kriser, og derfor er det vigtigt at kritisk undersøge de fænomener, der går på tværs af begge. Klimakrisen er i dag ikke blot et spørgsmål om at formidle videnskabelig viden til offentligheden, men en hovedsageligt politisk kamp, som videnskaben selv er uundgåelig part i. Hvordan tager bevægelser, der står med ét ben i etablerede samfundsinstitutioner og ét ben i en grøn magtmodstand, bedst højde for en sådan blandet position? Hvordan producerer viden og politik hinanden gensidigt? Hvad sker der, når forskere bliver aktivister, og hvorfor er idéen om, at de mister al troværdighed ved at blive det så udbredt, selvom det empiriske grundlag for denne idé ikke er til stede?
Et projekt du er stolt af?
Sideløbende med min forskning har jeg deltaget aktivt i den offentlige debat – hvilket i sig selv har haft stor indflydelse på det færdige forskningsprodukt. Jeg har arbejdet sammen med NGO’er og tværfagligt med forskere og aktivister i mine publikationer i og uden for forskercirkler. Så ud over selve min afhandling er jeg stolt af, hvordan den er blevet til i et levende samspil med den øvrige offentlighed på mange, ofte uforudsigelige, måder.
Opdateret oktober 2023
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Frederik blandt andet arbejdet sammen med Jacob Christian Eriksen, journalist og leder af Politikens Debattør- og kritikerskole (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling) og Helene Hagel, Klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling).