Frida Hastrup
Lektor
Saxo-Instituttet, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Mennesker og omgivelser, naturressourcer, landbrugsproduktion, grøn omstilling, klimaforandringer
Kontakt: hastrup@hum.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i grøn omstilling af den danske husdyrproduktion. Gennem en tværfaglig udforskning af små, alternative mælkeproducenter i Danmark ser vi på, hvordan viden om husdyrs klima- og miljøbelastning bliver produceret, forstået, finansieret, anvendt, udvekslet, formidlet og somme tider også overhørt. Mere generelt er jeg optaget af at bringe humanistiske og naturvidenskabelige tilgange i dialog ud fra den præmis, at klima-, biodiversitets- og miljøkrisen som objekt ikke kan reduceres til ét videnskabeligt domæne. Selvom grøn omstilling tilsyneladende er på alles læber, er der stadig et stort arbejde at gøre for at udvikle ligeværdige tværvidenskabelige samarbejder.
Hvorfor er det så vigtigt?
Det er vigtigt, at helt forskellige discipliner og tilgange kombineres, fordi vi simpelthen har brug for alle perspektiver på de igangværende kriser. Som humanister har vi brug for naturvidenskabelig indsigt og kan omvendt stille nye og uventede spørgsmål. Dermed kan vi være med til at kvalificere og skabe sprog for det samfund og de praksisser, som vi skal omstille til. En konkret, historisk indsigt i fx landskabsbrug kan vise, at forholdene ikke altid har været som nu og dermed pege på alternativer til det bestående, og en tæt etnografisk analyse kan vise variation og opfindsomhed i menneskelige ressourcepraksisser. Det nytter ikke noget, at vi som forskere bekriger hinandens vidensprojekter; kritik har efter min opfattelse de bedste betingelser i et samtalerum.
Et projekt du er stolt af?
Jeg er især stolt af projektet Cattle Crossroads. Researching Danish Animal Production for the Future (2021-2024), som integrerer veterinærvidenskab, husdyragronomi, kulturhistorie, etnologi og antropologi. Det er lykkedes at investere nok tid i dette tværvidenskabelige samarbejde, til at vi tilsammen virkelig kan øge forståelsen af, hvorfor den animalske produktion er så vanskelig at omstille i mere bæredygtig retning på trods af mange intentioner om netop det. Vores dialogiske tilgang med fokus på dilemmaer, afvejninger og skilleveje er blandt andet formidlet i en udstilling om produktionsdyr. På den måde stiller vi den tværvidenskabelige forskning til rådighed for fortsat samtale.
Opdateret november 2023
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Frida blandt andet arbejdet sammen med Anette Christiansen, afdelingsleder for Miljø & Bæredygtighed i Landbrug & Fødevarer (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling).