Ghita Dragsdahl Lauritzen
Lektor
Sociologisk Institut, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Innovations- og paradoksledelse
Kontakt: gdl@soc.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg er drevet af at forstå, hvordan vi kan bruge konflikter og paradokser produktivt og som en ressource i arbejdet med innovation. Særligt er jeg interesseret i, hvordan ledere bedre kan tackle de krydspres og modstridende krav, som opstår i innovationsprocesser, der involverer parter på tværs af organisationer, sektorer og fagligheder. I min forskning har jeg undersøgt disse spørgsmål: Hvordan kan organisationer og ledere navigere i at udforske nye muligheder og samtidig udnytte eksisterende kompetencer og strukturer? Og hvordan kan de tilfredsstille ønsker om gennemsigtighed og videndeling, samtidig med at de beskytter sensitiv information og immaterielle rettigheder? Jeg har arbejdet med innovationssamarbejder inden for velfærd, fødevarer og klima, f.eks. imellem kommuner og civilsamfund, virksomheder og universiteter og bredere netværk af aktører.
Hvorfor er det så vigtigt?
Klimakrise, energikrise og pandemier er eksempler på kritiske samfundsproblemer, som i stigende grad kalder på inklusion i innovationsprojekter med øget tværgående samarbejde, der kan udvikle akutte og bæredygtige løsninger. Samtidig har digitale teknologier øget mulighederne for at involvere forskellige aktører i innovationsprocessen, men ledere er sjældent klædt på til at håndtere den øgede kompleksitet, der følger med. Typisk opstår modstridende krav og konflikter omkring, hvordan man træffer beslutninger ift. idéudvikling, implementering og kommercialisering, hvilket ofte fører til ikke-intenderede og uønskede effekter. Skal vi udnytte innovationspotentialet ved tværgående samarbejde, er det kritisk, at ledere lærer at navigere produktivt i krydspres på måder, hvor de kan håndtere modstridende krav, som er gensidigt afhængige og lige vigtige at efterleve.
Et projekt du er stolt af?
Jeg er stolt af mit seneste projekt, hvor vi har undersøgt, hvordan kommunale ledere samarbejder med frivillige borgere om at udvikle og organisere forskellige velfærdsydelser inden for ældrepleje, uddannelse og byudvikling. Her undersøgte vi, hvordan ledere både kan sikre en åben tilgang til, hvordan samarbejde kan organiseres med fokus på nye muligheder, og samtidig sikre at professionelle normer og standarder følges. Vi har fulgt og talt med kommunale direktører, ledere, medarbejdere, politikere og frivillige om, hvordan de organiserer fælles aktiviteter og projekter. Derudover engagerer vi kommunale ledere, så de bedre kan forstå komplekse samspil og udvikle metoder til at lede paradokser produktivt.
Opdateret oktober 2024
Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Ghita med Marie Hvid Damborg, digitaliseringschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, samt holdt et inspirationsmøde for de policy fellows, der arbejder med digitalisering og teknologi.
I forbindelse med tidligere forløb har Ghita arbejdet sammen med Niels Lund, Vice President for Global Prevention and Health Promotion i Novo Nordisk, og Anne Thomassen, kontorchef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet (Policy Fellowship 2022-23 – Grøn omstilling), samt Caroline Hegelund, kontorchef for Digitalisering i Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune, og Kim Jesper Jørgensen, direktør for Materiel- og Indkøbsstyrelsen og national materieldirektør i Forsvarsministeriet (Alumner - Policy Fellowship).