Hubert Buch-Hansen
Lektor
Institut for Samfund og Erhverv, Roskilde Universitet
Forskningsfelt: Økologisk økonomi, grøn omstilling, degrowth
Kontakt: hhubert@ruc.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i omstillingen til økologisk bæredygtige og socialt retfærdige samfund. Min forskning er en del af den internationale bevægelse, der går under betegnelsen degrowth (på dansk oversat til ”modvækst”). Set fra degrowth perspektivet er det ikke muligt at overgå til bæredygtige og retfærdige samfund inden for rammerne af et økonomisk system, der er afhængigt af økonomisk vækst, og som er lagt an på at udnytte mennesker, andre væsener og naturen. Min forskning handler i forlængelse heraf om muligheder såvel som forhindringer for dybe transformationer i civilsamfundet, i mennesket, i erhvervslivet og i det politiske system, som kan bane vej for genuint bæredygtige og retfærdige samfund.
Hvorfor er det så vigtigt?
Tidens mange kriser – ikke mindst de eskalerende biodiversitets- og klimakriser – nødvendiggør dybe transformationer ikke bare i vores samfund men også i det enkelte menneske. Sådanne transformationer kræver blandt andet opgør med den fremherskende opfattelse af, at endeløs økonomisk vækst er nødvendigt. Og de kræver, at vi genopfinder os selv som mennesker – hvad vi tillægger værdi, drømmer om og stræber efter. Det er vigtigt med forskning, der går imod strømmen og sætter fokus på dette , og som anlægger et holistisk perspektiv på de nødvendige transformationer.
Et projekt du er stolt af?
I de senere år har jeg sammen med Iana Nesterova og andre kollegaer udviklet en teori, der begrebsliggør degrowth som dybe transformationer der vedrører (1) relationer til naturen, (2) interaktioner mellem mennesker, (3) sociale strukturer og (4) menneskets indre væren. Teorien sætter fokus på, at degrowth både handler om, at der skal være mindre af noget– eksempelvis co2 udledninger, grådighed, økonomisk vækst og egocentrisme – og at der skal være mere af noget andet – eksempelvis grøn energi, empati, samarbejde og harmoni. Ved at sætte fokus på det, der skal være mere af, lancerer teorien en positiv degrowth vision. Teorien er eksempelvis anvendt på studier af erhvervslivet og forskningsverdenen.