Ingrid Helene Brandt Jensen
Ph.d.-stipendiat
Institut for Statskundskab, Det samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Politisk teori, demokrati, klimapolitik, det danske klimaborgerting
Kontakt: ihbj@ifs.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i det danske klimaborgerting. Klimaborgertinget bestod af 99 tilfældigt udvalgte borgere, som havde til opgave at formulere anbefalinger om borgernære dilemmaer til den daværende socialdemokratiske regering. I den demokratiske teori karakteriseres klimaborgertinget som en demokratisk nytænkning. Tanken bag demokratisk nytænkning tager udgangspunkt i, at de nuværende politiske institutioner ikke i tilstrækkelig grad sikrer hverken lighed eller deltagelse, som er nødvendige i et demokrati. I min forskning er jeg interesseret i borgernes oplevelse af at deltage i demokratisk nytænkning, og hvordan klimaborgertinget kan fungere som et spejl for de alvorlige og komplekse udfordringer, vi står midt i.
Hvorfor er det så vigtigt?
I mødet med borgernes oplevelse med klimaborgerting slog det mig, at de problemer, som borgerne kæmper med i klimaborgertinget, i virkeligheden ikke er så forskellige fra de problemer, som vi kæmper med i vores moderne demokrati. Særligt to ting var forvirrende for borgerne i klimaborgertinget. Først og fremmest; hvordan skulle de forholde sig til ekspertviden, og for det andet, hvorvidt og hvordan deres erfaringer som borgere var relevante for politikerne. Begge dilemmaer peger mod centrale demokratiske problemer. Hvordan balancerer vi ekspertviden i et samfund præget af dilemmaer, som ikke lader sig løse videnskabeligt? Og hvordan får vi overbevist borgerne om, at deres stemmer er nødvendige og relevante i vores demokratiske samfund? Den grønne omstilling er fyldt med denne type dilemmaer, som kræver, at vi gennem inddragelse af borgere får afvejet den viden, vi har fra eksperter, men vi har meget at lære om, hvordan vi faciliterer værdifuld borgerinddragelse.
Et projekt du er stolt af?
I mit arbejde med klimaborgertinget var jeg nærmest som en parasit, der fulgte alt, som klimaborgertinget foretog sig. Jeg har interviewet mange af disse dedikerede borgere og forsøgt at forstå deres bevæggrunde for at deltage i klimaborgertinget. I debatten om klimaborgertinget har vi en tendens til at glemme borgerne, som brugte weekender og aftener på at deltage i klimaborgertinget. Det er en skam, for de har meget interessant at fortælle. Jeg forestiller mig, at de og deres arbejde lever videre i den afhandling, som jeg er i gang med at afslutte.
Opdateret november 2023
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Ingrid blandt andet arbejdet sammen med Jacob Christian Eriksen, journalist og leder af Politikens Debattør- og kritikerskole (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling).