Jakob Dreyer

Jakob Dreyer

Ph.d-stipendiat

Institut for Statskundskab, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: International politik med fokus på forholdet mellem klimaforandringer og sikkerhedspolitik

Kontakt: Jakob.Dreyer@ifs.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i sammenhængen mellem klimaforandringer og sikkerhedspolitik. Klimaforandringer er karakteriseret ved en stor afstand mellem de drivhusgasser, vi udleder, og de tab og skader, der rammer fremtidige generationer i den anden ende af verden hårdest. Samtidig kræver den grønne omstilling, at vi accepterer store politiske og personlige ofre. Det gør global opvarmning til en særlig trussel, der ofte bliver nedprioriteret af andre mere umiddelbart presserende politiske problemer. Jeg vil derfor forstå, hvordan både borgere og beslutningstagere kan skabe klimapolitisk handling.

Hvorfor er det så vigtigt?

Min forskningsinteresse udspringer af en personlig erfaring. Jeg var udsendt som sprogofficer på en ørkenbase tæt på fronten i kampen mod Islamisk Stat. Med foranstaltninger som kontrolposter og overvågning kunne vi rådgive og støtte irakerne fra distancen uden selv at lide tab, mens titusinder af irakere mistede livet. Min udsendelse er en del af en bred udvikling af velstand og velfærd i Vesten efter 2. verdenskrig, hvor vi som borgere har måttet ofre os stadigt mindre i en større sags tjeneste. Men vi befinder os i en polykrise; en periode med overlappende og påtrængende politiske udfordringer. Derfor er selvopofrelsens politik vendt tilbage. Som folkelige protester mod høje benzinpriser og COVID19-nedlukninger har vist, rummer krav om ofre et stort konfliktpotentiale. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvordan vi sikrer opbakning til klimahandling, når løsningerne er forbundet med ofre.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er glad for et projekt, som jeg laver med min kollega Søren Damsbo-Svendsen. Projektet er et eksperimentelt survey, der undersøger danskernes offervillighed i lyset af klimaforandringer og krigen i Ukraine. Vi finder, at borgere er ret villige til at ofre sig for klimasagen. Og koblingen til krig gør borgerne mere villige til at ofre sig for klimaet. Projektet er interessant fra et forskningsperspektiv, fordi vi har en begrænset forståelse for offervillighed i en polykrise. Det er politisk interessant, at krigen lader til at gøre borgere mere villige til klimahandling. Det næste spørgsmål, som jeg nu undersøger, er, om beslutningstagere formår at udnytte det politiske momentum.

Opdateret december 2024

Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Jakob med Jane Glindvad Kristensen, kontorchef for Center for Grøn Forsyning, Gas- og Biogasenheden i Energistyrelsen (Policy Fellowship 2024-2025 i Digitalisering og Teknologi) og Fiona Luscombe Kielsgaard Holm, Investment Advisory Lead, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) (Policy Fellowship 2024-2025 i Grøn Omstilling).