Janus Porsild Hansen

Janus Porsild Hansen

Lektor

Institut for Sociologi, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Videnskabelig ekspertise, teknologisk innovation og demokratisk regulering fra et sociologisk perspektiv

Hvad forsker du i?

Min forskningsmæssig interesse i den grønne omstilling er af nyere dato, men bygger oven på en langvarig interesse i at undersøge samspillet mellem videnskabelig ekspertise, teknologisk innovation og demokratisk regulering fra et sociologisk perspektiv. Der er særligt to spørgsmål der optager mig omkring den grønne omstilling. Det ene handler om den folkelig opbakning og legitimitet omkring de forandringer, der venter forude. Hvordan skaber man positiv opbakning snarere end modstand? Det andet handler om hvordan sociale normer er forankret i – og potentielt kan ændres – gennem kortlægning og udnyttelse af sociale netværk.

Hvorfor er det så vigtigt?

Hvis Danmark skal nå 70% målsætningen i 2030 kommer vi ikke uden om at vi danskere skal lave om i vores levevis. Det handler både om investeringer i infrastruktur, der vil være synlige i vores landskaber (vindmøller, solcelleparker, PtX anlæg mv) og at mange skal ændre deres praksis med hensyn til f.eks. kost, transport og bosætning. Hvis der ikke kan skabes forståelse for og opbakning til den transformation, vil vi se nye og formodentligt forstærkede konflikt-linjer i samfundet, der vil bremse omstillingen. Som sociolog arbejder jeg ud fra en antagelse om at forandring kan skabes alene gennem individuelle, økonomiske incitamenter eller teknologisk innovation, men skal forankres i sociale relationer. Meget af vores adfærd af styret af normer, altså vores gensidige forventning til hinandens adfærd og handlinger. Nyere forskning viser hvordan sociale netværk kan bruges strategisk til at accelerere normændringer gennem ’sociale tipping points’, der potentielt kan speede den grønne opstilling op.

Et projekt du er stolt af?

Da jeg er relativt ny på området grøn omstilling kan jeg ikke (endnu) fremhæve konkrete resultater eller projekter. Jeg er glad for at vi har fået sat grøn omstilling på vores undervisningsmæssige dagsorden, hvor jeg har været medvirkende til at udvikle forskellige kursusudbud, der kvalificerer vores studerende til at virke på området – og jeg har pt. et par projekter i støbeskeen med eksterne samarbejdspartnere, der på forskellig vis skal adressere nogle af de nævnte problematikker i praksis.

Opdateret december 2022

Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Janus blandt andet arbejdet sammen med Line Berg Madsen & Sune Fugleholm, partnere i Poul Schmith/Kammeradvokaten (Policy Fellowship 2022-23 - Grøn Omstilling).