Jens Friis Lund

Jens Friis Lund

Professor

Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi

Forskningsfelt: Klimapolitik, klimakompensation, ulighed og udvikling 

Kontakt: jens@ifro.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i klimapolitik med særligt fokus på klimakompensation, og hvordan klimakrisen udfordrer forståelser af samfundsmæssig udvikling. Jeg forsker i effekterne af klimakompensation både dér hvor kompensationen produceres (typisk fattige dele af verden) og dér hvor klimakreditterne i sidste ende bruges (typisk virksomheder og individer i velstående dele af verden). Min forskning handler om, hvorvidt og hvordan klimakompensation bidrager til at afbøde klimakrisen, hvordan klimakompensation påvirker ulighed i livsmuligheder verden rundt, og om hvordan klimakompensation påvirker vores forståelse af bæredygtig udvikling.

Hvorfor er det så vigtigt?

Klimakrisen er en af de største og mest akutte udfordringer vi står med som globalt samfund. Samtidig med at vi søger at afbøde klimakrisen, skal vi også håndtere biodiversitetskrisen, stigende ulighed og politisk polarisering. Klimakompensation kan ses som en vigtig kilde til klimafinansiering, men også som en afladsmekanisme, som skaber dybere skel mellem fattige og velstående dele af verden, og dermed forsinker en mere grundlæggende grøn omstilling, samtidig med at den risikerer at bidrage til tab af biodiversitet. Klimakompensation er dermed et eksempel som illustrerer nogle af de fundamentale spørgsmål og dilemmaer, vi står med som globalt samfund, når vi forsøger at finde vejen til en mere bæredygtig fremtid.  

Et projekt du er stolt af?

Jeg er særligt stolt af have været med til at udarbejde Land Gap rapporten, som udkom første gang i efteråret 2022. Det var første gang, at nogen skabte et overblik over, hvad det vil indebære for arealanvendelse globalt, hvis verdens lande gennemfører deres nuværende klimaplaner, som indsendt til FNs Klimakonvention, UNFCCC. Rapporten viste, at verdens lande samlet set over de kommende par årtier forventer at forvalte ca. 1 milliard ha land med fokus på at fjerne CO2 fra atmosfæren. Det svarer til 2/3 af det globale opdyrkede areal. Rapporten var med til at sætte kritisk lys på dilemmaet mellem at afbøde klimakrisen, og sikre hensyn til fødevaresikkerhed og biodiversitetsbevarelse globalt set.

Opdateret december 2024

Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Jens med Linda Høibye, Climate Change Director, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU).

I forbindelse med tidligere forløb har Jens arbejdet sammen med Sisse Norman Canguilhem, EVP Partnerships and Strategy, Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Emilie Hvidtfeldt, leder, C40's kontor i København og direktør, Climate Action Engagement (Alumner - Policy Fellowship).