Jørgen Delman

Joergen Delman

Professor emeritus

Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Kinastudier

Kontakt: jorgen.delman@hum.ku.dk 

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i emner omkring fire grundtematikker i kinesisk politik: Politisk forandring, relationen mellem stat og samfund, governance og politisk økonomi. I de senere år har jeg beskæftiget mig med cases inden for Kinas nationale og internationale klima- og energipolitik. I den sammenhæng har jeg haft fokus på udviklingen af national energi- og klimapolitik, international ’policy learning’ og ’urban climate governance’. Senest har jeg beskæftiget mig med ’governance’ i relation til politisk dissidens i Kina.

Hvorfor er det så vigtigt?

Min personlige interesse for miljø- og. klimapolitik blev vakt, da jeg arbejdede som programmedarbejder for FAO i Kina i 1980erne og senere for EU i Kina i 1990erne. En del af projekterne havde miljøaspekter og bæredygtighed på dagsordenen. Kina er nu verdens største udleder af klimagasser. Miljø- og klimapolitikken, herunder den grønne omstilling af energisystemet, har gradvist fået en central placering i kinesisk politik, både som selvstændigt politikområde og som tema på tværs af stort set alle politiske og administrative områder. Dermed er klimaforandringerne utvivlsomt den mest komplicerede politiske udfordring, som det autoritære og fragmenterede kinesiske politiske system har stået overfor. Udfordringen kan kun løftes i et samvirke mellem partistaten, erhvervslivet og samfundet, på måder som udfordrer den traditionelle autokratiske styreform. Som et centralt politikområde egner det sig derfor til at undersøge empirisk-praktisk, hvordan Kina griber klimaudfordringen an, og teoretisk, hvordan klimapolitikken udfordrer det politiske systems strukturer, institutioner, aktørroller og handlemønstre, og hvilke politiske forandringer klimapolitikken medfører.

Et projekt du er stolt af?

Igennem en årrække frem til 2017 studerede jeg implementeringen af klima-, energi- og miljøpolitik i Hangzhou med ’urban climate governance’ som indfaldsvinkel. Jeg så på, hvordan klimapolitikken som en stadig vigtigere politisk arena var med til at skabe lokale politiske forandringer med nationale implikationer. Projektet mundede ud i en række publikationer og var med til at føde et nordisk-kinesisk forskernetværk, som publicerede:
Delman, Jørgen et al. (eds.) (2019). Greening China’s Urban Governance - Tackling environmental and sustainability challenges. Singapore: Springer.

Opdateret december 2024

I forbindelse med tidligere forløb har Jørgen arbejdet sammen med Cecilie Fenger Michaelsen, teamleder hos Kontoret for Grønt Diplomati og Klima, Udenrigsministeriet (Alumner - Policy Fellowship).