Kirstine Lund Christiansen
Ph.d.-stipendiat
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Klima- og videnskabsretorik
Kontakt: klc@ifro.ku.dk
Hvad forsker du i?
I min forskning undersøger jeg, hvordan den voksende diskussion om nettonul eller klimaneutralitet udmønter sig i forventninger til, at vi kan fjerne CO2 fra atmosfæren gennem primært naturprojekter (såkaldte natur-baserede løsninger), men også sekundært gennem teknologisk innovation som CO2-fangst og -lagring. I mit ph.d.-projekt undersøger jeg konkret, hvilke forventninger private aktører har til, at der kan skabes tillid omkring det frivillige CO2-marked og klimakreditter, der har været præget af beskyldninger om greenwashing. I min forskning trækker jeg på videnskabstraditioner som politisk økologi, videnskabs- og teknologistudier og kritisk politisk økonomi.
Hvorfor er det så vigtigt?
Både CO2-markeder og CO2-fjernelse er genstand for massiv politisk og økonomisk interesse i disse år. Samtidig har både offentlige og private aktører store forventninger til, at naturprojekter og teknologiske løsninger kan levere kompensation for vedvarende udledninger. I dag overlader vi det til CO2-markeder at besvare mange politiske spørgsmål, bl.a. hvilke udledninger, der anses for at være “nødvendige”, og som derfor kan kompenseres for. Samtidig er langt de fleste projekter for CO2-kompensation fortsat baseret i det globale Syd, mens det er udledning fra produktion og forbrug i det globale Nord, der kompenseres for. Jeg mener, at det er vigtigt, at forskning undersøger og stiller spørgsmål ved politisk-økonomiske dynamikker og hvilke visioner for fremtiden, der former vores beslutninger på klimaområdet. Grundlæggende håber jeg, at min forskning kan bidrage til en større demokratisk samtale om, hvordan vi adresserer klimaforandringerne.
Et projekt du er stolt af?
Ved siden af min forskning har jeg været en del af initiativgruppen bag Det Grønne Forsker-netværk, der i skrivende stund har samlet over 250 danske forskere, der ønsker at fremme klima- og bæredygtighedsdagsordenen i Danmark. I netværket mødes vi på tværs af universiteter og fagdiscipliner for at støtte hinanden i, at vi som forskere kan og må engagere os i kampen for klimaet og udfordre den konventionelle forståelse af forskere som apolitiske vidensformidlere. Som tidligere klimaaktivistisk studerende har det været vigtigt for mig, at jeg også som forsker kan engagere mig aktivt i klimapolitiske spørgsmål.
Opdateret oktober 2023
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Kirstine blandt andet arbejdet sammen med Emilie Hvidtfeldt, leder af C40’s kontor i København og Director of Climate Action Engagement (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling).