Kristian Cedervall Lauta

Kristian Cedervall Lauta

Prorektor for uddannelse og professor i retsvidenskab

Rektoratet / Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Katastrofer, klima og risici

Kontakt: kristian.lauta@adm.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i katastrofer, risici og de mange forskellige problemstillinger, der er forbundet med dem: Hvad fortæller katastrofer og risici os om vores samfund, vores omstillingsparathed og vores fremtid? Hvordan regulerer vi katastrofer for at skabe resistente samfund, og hvordan påvirker katastrofen omvendt retten? En katastrofe er altid ekstraordinær i forhold til skalaen af de negative konsekvenser, den medfører. Her har jeg særligt fokuseret på, hvordan katastrofer som globale pandemier, jordskælv og klimaforandringer er mulige, hvilke fællestræk de har, hvordan vi producerer risici for os selv, og hvordan vi kan tackle katastrofer i vores samfund.

Hvorfor er det så vigtigt?

Når en katastrofe rammer, sætter den noget centralt på spidsen: Hvordan træffer vi beslutninger under pres? Hvordan organiserer vi os og kommunikerer? Hvordan hjælper vi folk og prioriterer mellem dem? Det er den måde, vi håndterer en krise på, som er afgørende for, om dens konsekvenser bliver katastrofale eller ej. Det er vigtigt at forstå i en tid, hvor katastrofer rammer med større og større hyppighed. Her har en række faktorer betydning for, hvordan katastrofen rammer forskelligt fra land til land: graden af korruption, tiltro til myndigheder, uddannelse, økonomi og social kapital med videre. I Danmark har vi gode forudsætninger for at håndtere kriser og katastrofer, men alligevel er der forskning, som viser, at vi ikke altid lærer af tidligere fejl – fx i forhold til, hvor vidtrækkende lovgivning, vi vedtager, og i hvor høj grad vi tilsidesætter almindelige demokratiske spilleregler.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er særligt stolt af projektet Changing Disasters (2013 – 2017), hvor vi kastede et 360 graders blik på katastrofer: den måde, vi forstår dem på, hvordan de hænger sammen med hinanden, og hvordan de påvirker samfundet og omvendt. Projektet var et samarbejde mellem alle seks fakulteter på Københavns Universitet under Copenhagen Center for Disaster Research (COPE). Projektets store styrke var vores fokus på tværfaglighed: Når vi studerer katastrofer, bliver vi nødt til at arbejde sammen på tværs – et jordskælv handler for eksempel ikke kun om, hvordan tektoniske plader rører sig, men også om, hvordan vi bygger vores huse, planlægger vores byer og arbejder med menneskerettigheder og kulturelle forståelser i vores håndtering af katastrofen.

Opdateret januar 2023

Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Kristian blandt andet arbejdet sammen med Line Berg Madsen & Sune Fugleholm, partnere i Poul Schmith/Kammeradvokaten, og holdt et inspirationsmøde for alle policy fellows, der arbejder med grøn omstilling (Policy Fellowship 2022-23 – Grøn omstilling)