Lars Tønder

Lars Tønder

Professor MSO

Institut for Statskundskab, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Klimaforandringer og demokrati, politisk teori

Kontakt: lt@ifs.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i klimaforandringernes betydning for vores demokrati, og hvordan demokratiske processer kan være med til at styrke opbakningen til den grønne omstilling. Jeg er særligt interesseret i brugen af klimaborgerting i lokal politiske sammenhænge såvel som i en national og europæisk kontekst. Begge dele peger frem mod en ny konfiguration af demokratiet, som fortsat er underbelyst. På et mere generelt plan er jeg interesseret at undersøge, hvordan klimaforandringerne udfordrer vores traditionelle politikforståelse, blandt andet ved at nedbryde skellet mellem det menneskelige og det ikke-menneskelige.

Hvorfor er det så vigtigt?

 Demokrati og opbakning til den grønne omstilling er åbenlyst vigtigt, hvis samfundet skal lykkes med at skabe en bæredygtig fremtid for alle. Hvis borgerne ikke føler ejerskab til nye samfundsformer – og hvis politikerne ikke lytter til borgernes ønsker og bekymringerne – risikerer vi en øget polarisering, som erfaringsmæssigt er med til at undergrave progressive grønne løsningsforslag. Overalt i Danmark og resten af Europa ser vi regeringer og andre politiske beslutningsmyndigheder, som eksperimenterer med nye former for borgerinddragelse. For at understøtte dette arbejde er det afgørende, at vi dels forstår, hvordan klimaforandringer og demokrati spiller sammen, dels bliver skarpere på, hvordan borgere og politikere bedst kan arbejde sammen om fælles løsninger. Jeg håber og tror, at min forskning kan være et bidrag i den retning.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er i øjeblikket leder af to forskningsprojekter (finansieret af Danmarks Frie Forskningsråd), som begge handler om forholdet mellem demokrati og klimaforandringer. Projekterne har medvirket til udbredelsen af klimaborgertingstanken og skabt nye samarbejdsrelationer med forskere i både Danmark og udlandet og med organisationer som bl.a. We Do Democracy, Kommunernes Landsforening, Teknologirådet, Green Power Denmark og By & Havn. Jeg er også særligt glad for min seneste bog, Om magt i den antropocæne tidsalder, som udkom på DJØF Forlag i slutningen af 2020.

Opdateret januar 2023

Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Lars blandt andet arbejdet sammen med Christine Lunde Rasmussen, markedschef for socialt retfærdig grøn omstilling, Rambøll Management Consulting (Policy Fellowship 2022-23 - Grøn Omstilling), Karoline Amalie Steen · Kontorchef, Center for Klima og Erhverv, KL (Policy Fellowship 2023 - 24 - Grøn Omstilling) og Karina Pultz, seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp (Policy Fellowship 2023-24 - Digitalisering og teknologi).