Line Marie Thorsen

Line Marie Thorsen

Postdoc og vicecenterleder

Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Centre for Applied Ecological Thinking, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Klimakunst, økohistorie, miljøantropologi, Østasien, forholdet mellem mennesker og natur

Kontakt: lmt@hum.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i miljø- og klimaengageret kunst, kultur og æstetiske praksisser, og den måde de arbejder med skabe nye forestillinger om forholdet mellem mennesker og natur. Konkret arbejder jeg med kunstnere på tværs af Hong Kong, Japan og Danmark der har omskolet sig til regenerative jordbrugsaktivister i kampen for at skabe nye æstetiske idealer i overensstemmelse med økologisk sunde landskaber. Principper for økologisk regenerativt jordbrug, er grundlæggende i modstrid med vores monokulturelle landskabers æstetik. En central forhindring for at forstå samhørigheder mellem natur og kultur er derfor æstetisk.

Hvorfor er det så vigtigt?

Kunsten kan lære os at skabe rum for eksperimenter i nye æstetiske forestillingsrum for økologisk bæredygtighed. Jeg tager udgangspunkt i tre grundantagelser: 1) Forestillinger er magtfulde og praksisbundne. Vores evne til at forestille os andre fremtider har reelle, praktiske effekter og betyder meget for den verden, vi er i stand til at opbygge. 2) Nye forestillingsevner er nødvendige for at kunne opbygge nye normer. Hvis man ikke kan afmontere ”herrens hus med herrens værktøj” så er det afgørende at vi kan forestille os nye levemåder for at ændre den fastlagte kurs mod miljøødelæggelse. 3) Håb ligger i evnen til at forestille sig det mulige til trods for det sandsynlige. At forestille sig noget nyt handler derfor om iterative forhandlinger: at lære strategisk af fortiden og nutidens kurs, for at åbne potentialet for en bæredygtig fremtid.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er særligt stolt at det store og grundlæggende arbejde jeg udførte i forbindelse med min Ph.d. Her undersøgte jeg skæringspunkterne mellem lokal økologisk bekymring, klimakriser i stor skala og miljøforestillinger i Østasien med udgangspunkt i lokalt forankrede kunst og æstetiske praksisser. Her viste jeg at kunstnere i Hong Kong og Japan er kommet til at spille en nøglerolle for at mediere, forankre og oversætte globale klimaforandringer til lokalt relevante anliggender ved æstetisk og fantasifuldt at engagere sig i hverdagens ”øko-materialer”, som f.eks. kulturelt betydningsfulde planter.

Opdateret december 2024

Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Line med Marie Voldby, partner, Deloitte.

I forbindelse med tidligere forløb har Line arbejdet sammen med Jeppe Bo Rasmussen, bestyrelsesleder, Bæredygtigt Kulturliv NU og chef for Public Affairs og Kommunikation, Bikubenfonden (Alumner - Policy Fellowship).