Lise Tjørring
Postdoc
Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Internationalisering og kulturmøder, miljø, bæredygtighed, klima og energiforbrug.
Kontakt: tjorring@hum.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i brobygning mellem humanistisk viden og private virksomheder med særligt fokus på miljø-og klimaproblematikker. Det gør jeg ved at lave miniforskningsprojekter i samarbejde med private virksomheder. Jeg har bl.a. undersøgt:
• Muligheden for en mere bæredygtig kødproduktion i samarbejde med et lille lokalt dansk slagteri
• Muligheder og barrierer for at mindske energiforbruget i private hjem i samarbejde med et energiselskab
• Kulturelle samarbejdsvanskeligheder i en international miljøorganisation
Som en del af forskningsprojekterne udvikler jeg metoder til bedre samarbejde mellem humanistisk forskning og private virksomheder.
Hvorfor er det så vigtigt?
STEM-fagene har i høj grad domineret vores tilgang til at forstå og udvikle løsninger til klima- og miljøkrisen. De humanistiske fag med dets fokus på mennesket har dog lige så vigtig viden at byde ind med, da klima- og miljøkrisen er skabt af mennesker, påvirker mennesker og er afhængig af mennesker ift. udvikling af løsninger. Vi mangler dog metoder til at få den humanistiske viden integreret på lige fod med STEM-fagenes viden i udviklingen af løsninger. På den baggrund er det vigtigt at forske i muligheder og metoder for brobygning mellem humanistisk viden og omverdenen.
Et projekt du er stolt af?
Jeg er særligt stolt af mit forskningsprojekt om muligheder og barrierer for et energivenligt hverdagsliv, som jeg lavede i samarbejde med et dansk energiselskab. Her satte jeg fokus på hvordan energiforbrug er knyttet til folks hverdagspraksisser og hvor vigtigt det er at forstå hvordan disse hverdagspraksisser er indlejret i sociale normer og en specifik samfundsstruktur. Eksempelvis belyste jeg hvordan kønsopdelte hverdagspraksisser hænger sammen med energiforbruget og hvor stort et potentiale det har at tænke køn ind i energibesparende tiltag. For energiselskabet, der var vant til at arbejde med tekniske tiltag, var det en øjenåbner at tænke mennesket ind i udviklingen af løsninger.
Opdateret december 2024
I forbindelse med tidligere forløb har Lise blandt andet deltaget i debat under CPH:DOX i forbindelse med visning af filmen ’The Oil Machine’ (Alumner - Policy Fellowship).