Lotte Holm
Professor
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Fødevaresociologi
Kontakt: loho@ifro.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i samfundsmæssige, sociale og kulturelle aspekter af forholdet mellem mennesker og mad. Jeg interesserer mig for hvad mennesker gør og tænker omkring mad i hverdagen, og hvordan samfundsmæssige dagsordener om sundhed, bæredygtighed og klimaforandring påvirker dette. Det betyder, at en del af min forskning drejer sig om at afdække hvordan menneskers madpraksis ser ud: hvordan er spisning organiseret i moderne samfund, som det danske? Hvor, hvornår og hvordan spiser vi? Hvad er vi optagede af, når det gælder mad? Hvordan ændrer menneskers madpraksis sig?
Hvorfor er det så vigtigt?
Mad er et krydsningspunkt på mange måder: mellem natur og kultur, mellem samfund og individ, og mellem produktion og forbrug. Det betyder, at mad og spisning er et vigtigt element i samfundets udvikling bredeste forstand, i befolkningens sundhed og velbefindende, og i håndteringen af de store samfundsmæssige kriser: Den stigende ulighed i sundhed, den øgede forekomst af fedme, ensomhed, og belastningen af miljø og klima. Kriser, som påkalder sig løsninger indenfor en lang række politikområder: økonomi, erhvervsudvikling, uddannelse, social- og sundhedspolitik, familiepolitik mv.
Et projekt du er stolt af?
Jeg er særligt stolt af tre projekter: Et ældre projekt Bedre mad til børn med kræft, hvor vi ved hjælp af bevidst inddragelse af sociale og kulturelle aspekter ændrede Rigshospitalets madsystem for indlagte børn og deres forældre og øgede madindtagelsen hos børnene på hospitalet. Et andet projekt er det nordiske komparative projekt Everyday eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden, som er en unik afdækning af mønstre i fire befolkninger måltidsvaner i hhv 1997 og 2012 og analyserer social forandring i moderne spisevaner. Endelig er projektet Food in Turbulent Times den første analyse af og hvordan pres på madbudgetterne og fødevareusikkerhed fordeler sig i den danske befolkning, som vi senere har fulgt op med en mere målrettet undersøgelse af madpraksis i husholdninger under økonomisk pres..
Opdateret december 2024
Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Lotte med Ingeborg Due Kolind, grøn madhåndværker og fhv. Global Climate and Biodiversity Lead, Novo Nordisk.
I forbindelse med tidligere forløb har Lotte arbejdet sammen med Anna Jönsson, projektleder, Københavns Kommune (Alumner - Policy Fellowship).