Mark Vacher
Lektor
Saxo-Instituttet, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Byudvikling, arkitektur og design
Kontakt: mvacher@hum.ku.dk
Hvad forsker du i?
Min tilgang til byudvikling, arkitektur og design udfolder i sig forskellige skalaer. Fra overordnet byplanlægning, der omfatter transformationer i forbindelse med afindustrialisering af moderne storbyer, til tætte etnografiske analyser af hjemskabelse og domesticering af forskellige typer boligbyggeri. Med udgangspunkt i hverdagsliv og forestillinger om det gode liv har jeg i teori og praksis bidraget til at sikre et socialt bæredygtigt fundament for udformningen af såvel nybyggeri som ved renovering af eksisterende bebyggelser. Dette har jeg blandt andet gjort gennem analyser af ressourcebegrebet, domesticerende praktikker og hjemlighed. Jeg søger løbende at formulere nye tilgange til byudvikling og bæredygtighed ved at problematisere og udforske gængse forståelser af disse centrale forhold.
Hvorfor er det så vigtigt?
Groft sagt er der to tilgange til det urbane: Den første, der kan beskrives som sociologisk, tilgår byen som et fænomen, der er underlagt logikker og kræfter hinsides menneskelig kontrol. Denne tilgang kalder på tilpasning, intervention og håndtering af det, der udfolder sig (inklusive det uventede som fx klimaforandringer, pandemier og social ustabilitet).
Den anden tilgang tilgår byen som en planlagt og menneskeskabt enhed. Den materialiserer sig som projekter baseret på den gode idé, hvad der er godt, og hvordan tingene burde være. Som tilgang er den fremtidsskuende (pro-jekt betyder at kaste frem), visionær og nyskabende. ”Smart cities” og bomaskiner, men også byer bygget i såkaldt ”menneskelig skala” er eksempler på ”gode idéer”. Herimellem udfolder byen sig som levet rum/rum for liv. Begge tilgange påvirker byen. Terrorsikring, klimasikring, pandemihåndtering, transportafvikling og overvågning udfordrer det offentlige rum og transformerer, hvad offentlighed vil sige. Ligeledes sætter materialiserede forestillinger om det gode, det praktiske, det smukke – ”the liveable” – rammer for, hvordan og for hvem noget er godt, praktisk, smukt og ”liveable”.
Et projekt du er stolt af?
Jeg synes vinderforslaget for Jernbanebyen i KBH, som jeg har været med til at udvikle som del af tegnestuen COBEs team, er et solidt bud på, hvordan tidligere industriområder kan omdannes til by på en ny måde. Ligeledes er jeg tilfreds med udviklingen af NREP’s kollegiekoncept UMEUS, som jeg har leveret grundlaget for i samarbejde med bl.a. HLA.
Opdateret november 2022
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Mark blandt andet arbejdet sammen med Christine Lunde Rasmussen, markedsleder for socialt retfærdig grøn omstilling i Rambøll Management Consulting (Policy Fellowship 2022-23 – Grøn omstilling).