Matti Weisdorf

Matti Weisdorf

Postdoc

Afdeling for systematisk teologi, Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Biodiversitet, miljøetik, energietik, økologier

Kontakt: maw@teol.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i de sociale sider af vores tids biodiversitetskrise og undersøger, hvordan biodiversitet har udviklet sig fra at være et fagbiologisk ærinde til (også) at være et folkeligt anliggende. Min forskning kvantificerer med andre ord ikke krisen – den undersøger ikke, hvor mange arter der uddør og hvor hurtigt. I stedet spørger jeg, hvem biodiversiteten egentlig er en krise for – og hvorfor. Dette er en måde at spørge om, hvorfor vi bør bekymre os om biodiversitet, men også et afsæt til en undersøgelse af, hvilke etikker – og politikker – vi individuelt og i fællesskab kan forankre vores naturengagement i.

Hvorfor er det så vigtigt?

Tabet af biologisk mangfoldighed har nået et niveau og en fart, som har fået mange af os til at kende vores tid som den 6. masseuddøen. Dette forhold alene gør snart sagt al forskning i biodiversitet relevant og vigtig. Dog er det særligt underbelyst, hvilken form for opmærksomhed, der skal oparbejdes for at mobilisere bredt i denne sags tjeneste. Og hvilke ofre kampen for biodiversitet formentlig vil kræve af os mennesker. I Danmark har vi gode forudsætninger for at adressere naturens tab, ikke mindst fordi vores kultiverede landskab dårligt kunne blive mindre mangfoldigt. Men det vil udfordre både økonomi, lokal identitet og forestillinger om menneskets særstatus på planeten, fordi det vil kræve, at vi tilsidesætter snævre menneskelige interesser. Forskning herom bliver helt central i de kommende årtiers arbejde med og for biodiversitet.

Et projekt du er stolt af?

Som en relativt ung forsker er jeg nok fortsat mest stolt af mit ph.d.-projekt, som stiller skarpt på, hvordan kærlighed til biodiversitet opstår, og hvordan den kærlighed gøres til redskab i en politisk kamp for naturen. Ikke mindst fordi det har ført til en mængde forelæsninger, podcast-bidrag og lignende om mennesker og/i naturen. Med det projekt har jeg med andre ord været med til at demonstrere, hvordan biodiversitet langt fra kun er et spørgsmål om biologi og forvaltning, men et samfundsmæssigt anliggende, som fortjener politisk opmærksomhed. At dette er tilfældet blev bekræftet, da jeg blev inviteret til at bidrage med et kapitel om genforvildning til den nye og ambitiøse Grøn Samfundsteori – tanker til en økologisk krisetid

Opdateret december 2024

Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Matti med Mathias Findalen Bickersteth, programansvarlig, Tuborgfondet.

I forbindelse med tidligere forløb har Matti arbejdet sammen med Karl Kjær Bang, chef for samfundsansvar og strategi, PFA Pension (Alumner - Policy Fellowship).