Michael Asgaard Andersen
Foto: Det Kongelige Akademi
Lektor
Institut for Bygningskunst, By og Landskab, Det Kongelige Akademi
Forskningsfelt: Bæredygtig arkitektur og nordisk bygningskunst
Kontakt: masg@kglakademi.dk
Hvad forsker du i?
Min forskning handler om boligarkitektur i en dansk og europæisk kontekst. Jeg interesserer mig for boliger i alle skalatrin – fra det enkelte hjem til regional planlægning – og det at bebo som en social, materiel og rumlig praksisform. Forskningen har tre retninger: Det tyvende århundredes boliger og planlægning i Norden, særligt samtidens arkitekturdiskurser; Nutidige bæredygtige boliger i Danmark, bl.a. et moratorium for nyt boligbyggeri; Aldersintegrerede boliger og kvarterer, herunder levefællesskaber samt generations- og livsfaseboliger. Min forskning er knyttet til undervisningen i arkitektur på kandidatprogrammet Urbanism and Societal Change og det tværgående bachelorkursus Organisation.
Hvorfor er det vigtigt?
Boligen er det fysiske omdrejningspunkt for de fleste menneskers liv. Det er her, vi opholder os det meste af tiden, og det er herfra vores hverdag udfolder sig. Men boligen er også mere end det, eksempelvis en enhed hvormed byer bliver udviklet, et udtryk for hverdagslivet i forskellige bygningskulturer og, desværre, et investeringsobjekt på mange ejendomsmarkeder. I vor tids klima- og biodiversitetskrise er det imidlertid afgørende, at byggebranchen, og herunder boligbyggeriet, er medvirkende til at fremme de nødvendige forandringer og reducere overforbruget af råstoffer. Boligen rummer muligheder for at påvirke og ændre vores hverdag henimod et mere bæredygtigt samfund, og jeg er optaget af, hvordan den kan spille en større rolle i den grønne omstilling – både i etableringen og anvendelsen. For ved at ændre den måde vi bor på, er der grundlag for at vores levevis bliver mere bæredygtig. Det er vigtigt for mig, at dette ikke kun diskuteres med aktører i byggebranchen, men også bredt med befolkningen.
Et projekt du er stolt af?
Jeg har gennem en årrække forsket i alternative boligformer og som en del af dette initieret og redigeret bogen ”Bofællesskaber 1970 > i dag”. Den indeholder kapitler af nogle af landets førende eksperter indenfor dette felt og nye arkitekturfotografier af tyve danske bofællesskaber fra fem årtier. Bogen giver et indblik i, hvordan vi alle kan bo og leve mere bæredygtigt i hverdagen gennem fællesskaber og ved at dele mere. Når jeg er særligt glad for denne bog, er det fordi, den er nået bredt ud – også til personer, som ellers ikke beskæftiger sig med eller interesserer sig for arkitektur og det byggede miljø.
Opdateret oktober 2023
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Michael blandt andet arbejdet sammen med Sisse Norman Canguilhem, Direktør for partnerskaber, politik og strategi i Rådet for Bæredygtigt Byggeri (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling).