Mickey Gjerris

Mickey Gjerris

Lektor

Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi. Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Forskningsfelt: Miljøetik, Fødevareetik, dyreetik, medicinsk etik, forskningsetik 

Kontakt: mgj@ifro.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i menneskets forhold til naturen i et etisk perspektiv. Jeg er optaget af forskellen på et natursyn, hvor mennesket er det eneste væsen med etisk betydning og hvor resten af naturen blot er en ressource, og et natursyn hvor mennesket og naturen indgår i et etisk fællesskab. Hvilken betydning har sådan et skift i det nuværende ’clusterfuck’ af naturkriser både i forhold til, hvordan vi er endt her, og hvordan vi kommer videre? Og kan et skift i forståelsen af os selv og vores forhold til naturen være med til at skabe håb og lyst til at handle i en ellers håbløs situation? Jeg arbejder ud fra K.E. Løgstrups tanker læst gennem dydsetiske briller med inspiration fra klassiske og nutidige etikere.

Hvorfor er det så vigtigt?

Både nationalt og internationalt har miljøpolitik siden 1970´erne været baseret på en ideologi, hvor mennesket er altings midte, og hvor økonomisk vækst er forudsætningen for at kunne håndtere de sociale og miljømæssige aspekter af bæredygtighed. Denne ideologi, hviler på forestillingen om, at økonomisk vækst kan afkobles fra naturødelæggelse. Efter mere end 50 år er der ingen evidens for den påstand. Der er derfor brug for nye måder at forstå menneskets ansvar for naturen på og alternative forestillinger om, hvad ”det gode liv” kunne være. Den nuværende forestilling om fortsat øget materiel velstand truer ganske enkelt med at fjerne grundlaget for vores egen og tusinder af andre arters eksistens.

Et projekt du er stolt af?

Bogen "Upraktisk håndbog i lysegrønt håb" udkom i 2019 og i 2. udgave i 2023. Den formidler resultaterne fra en lang række forskningsartikler om mennesker, dyr, natur, klima og biodiversitet. For mig er det et succesfuldt projekt" at omsætte den forskning, som er udviklet gennem mange år, så mennesker uden for en snæver fagkreds kan få glæde af den og - måske - blive inspireret til at tænke anderledes om dem selv og naturen. Som etiker kan man let ende med at udgive forskningsartikler, der ikke når længere ud end til andre etikere, så derfor er formidlingsaspektet af forskningsarbejdet helt centralt.

Opdateret december 2024

Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Mickey med Thomas Hebsgaard, journalist, Zetland.