Mikkel Gabriel Christoffersen

Mikkel Gabriel Christoffersen

Adjunkt

Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Sjælesorg og skam

Kontakt: mch@teol.ku.dk

Hvad forsker du i?

Min forskning drejer sig om samtidsteologi i teori og praksis. Samtidsteologi er studiet af kristendommen som den tænkes og erfares i dag. Det har givet sig udslag i teoretiske undersøgelser af begreberne risiko og fare, skyld og skam, tilgivelse og forsoning. For tiden er jeg optaget af, hvordan især skammen viser sig i to konkrete praksisser. Dels undersøger jeg, hvordan skammen bearbejdes i den kirkelige samtalepraksis, som hedder sjælesorg. Dels er jeg optaget af at tænke teologisk over, hvordan skammen melder sig i anledning af store strukturelle forandringer i samfundet. Konkret drejer denne interesse sig om klimaskam, hvor jeg undersøger ligheder og forskelle til Martin Luther Kings teologiske forståelse af skam i kampen for borgerrettigheder i USA.

Hvorfor er det så vigtigt?

Skam er et væsentligt forskningsemne af flere grunde. For det første er skam tvetydig. Skam kan være problematisk, når den er tilstede. Skam kan også være problematisk, når den er fraværende. Skam kan fortælle os noget sandt om os selv, eller noget helt forkert om os selv. Skammen er et følgefænomen til andre følelser. Man kan skamme sig over at være vred, man kan skamme sig over sin kærlighed, man kan skamme sig over sin skam. Skam kan føre til selvhad, til oprør og til forandring. For det andet kan andre få interesse for din skam. Når skammen også er konstruktiv, kan andre ønske at få dig til at skamme dig. Hvornår og hvordan er det legitimt? Og kan udskamningen undgå at blive til den problematiske skam. Alt dette gælder også - og for tiden især - klimaet.

Et projekt du er stolt af?

Mit postdoc-projekt om skam har givet anledning til livsnære indsigter, som jeg nu arbejder videre med. Dels har jeg redigeret en bog om kirkens praktiske omgang med skam. Dels har jeg redigeret en engelsksproget bog om følelser og teologi, hvor jeg selv bidrog med en analyse af skammen hos Martin Luther King. Dels har jeg udgivet en artikel om skam i et vigtigt tysk tidskrift i samarbejde med Christian Hjortkjær, ph.d. i Kierkegaard og forfatter til bogen Utilstrækkelig. Skammen er jeg stolt af.

Opdateret december 2022

Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Mikkel blandt andet holdt inspirationsmøder for alle de policy fellows, der arbejder med grøn omstilling og arbejdet sammen med Anette Christiansen, afdelingsleder for Miljø og Bæredygtighed i Landbrug & Fødevarer (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling), samt Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling).