Morten Broberg

Morten Broberg

Professor

Det Juridiske Fakultet

Forskningsfelt: International udviklingsret, Behavioural law and economics 

Kontakt: morten.broberg@jur.ku.dk

Hvad forsker du i?

Min forskning forfølger to parallelle spor. Det første har fokus på det globale syd. I de seneste år har jeg inden for dette spor særligt søgt at afdække, hvorledes man kan bruge retlig regulering til at imødegå konsekvenserne af klimaforandringer. Det andet spor har fokus på at anvende viden hentet fra den adfærdsvidenskabelige forskning (psykologi og spilteori) til at forstå, hvornår retlig regulering virker/fejler. I den forbindelse undersøger jeg bl.a., hvordan vi kan anvende denne viden til at optimere udformningen af den lovregulering, der skal hjælpe os til at imødegå konsekvenserne af klimaforandringerne.

Hvorfor er det så vigtigt?

Anvendelsen af adfærdsvidenskabelig forskning på området for retlig regulering er vigtig, fordi den giver os en ny og bedre forståelse for, hvorfor noget regulering virker, mens anden regulering fejler. I dag arbejder lovgivere som udgangspunkt med incitamenter og sanktioner og med håndhævelse af disse. Men i praksis er der mange andre faktorer, som har stor betydning for, om borgere og virksomheder efterlever reguleringen. F.eks. bruger vi i Danmark ofte økonomiske incitamenter for at få borgerne til at handle mere klimavenligt – men adfærdsvidenskabelige erfaringer viser, at der kan være andre ”usynlige” faktorer, som spiller en langt større rolle, når vi skal fremme den grønne omstilling.

Et projekt du er stolt af?

For knapt 20 år siden tilbragte jeg et år på Dansk Institut for Internationale Studier. Sammen med dygtige kolleger fra både det globale syd og det globale nord skulle jeg undersøge udfordringerne omkring fødevareproduktion og fødevaredistribution i udviklingslandene. Der er kun få jurister, som arbejder med disse aspekter, og de fleste ikke-jurister havde helt naturligt hverken set de muligheder eller de begrænsninger, som retlig regulering kan udgøre. Ikke blot var det tilfredsstillende at kunne afdække en række af disse; det har også særligt været tilfredsstillende at se, at andre forskere senere har kunnet bygge videre på mine resultater og har kunnet levere meget relevant ny forskning.

Opdateret septemebr 2024