Nicolai Bo Andersen

Nicolai Bo Andersen. Foto: Det Kongelige Akademi)

Foto: Det Kongelige Akademi

Professor MSO & Arkitekt MAA

Institut for Bygningskunst og Kultur, Det Kongelige Akademi

Forskningsfelt: Kulturarv, transformation, restaurering, bæredygtighed, bygningskunst, æstetik

Kontakt: nande@kglakademi.dk

Hvad forsker du i?

Jeg er arkitekt MAA, professor MSO og centerleder på Det Kongelige Akademi, hvor jeg forsker i bæredygtig bygningskultur. Helt overordnet definerer vi fagområdet som syntesen af teknologiske, kulturhistoriske og æstetiske faktorer – i respekt for de planetære grænser. Jeg har selv en særlig interesse i bæredygtighed, bygningskultur og bygningskunst forstået som et æstetisk problem, det vil sige hvordan vi gennem kropslig interaktion, sansning og affektiv ramthed erfarer vores fysiske omgivelser – og hvad det betyder for en bæredygtig udvikling. Spørgsmålet er, hvordan kan vi indrette os på en måde, der sikrer velfærd for alle i balance med planetens bæreevne?

Hvorfor er det så vigtigt?

Vi ved, at Jorden er et afgrænset system, hvor der udveksles energi med resten af universet, men ikke materielle ressourcer. Vi ved også, at seks ud af ni planetære grænser nu er overskredet, og at vi hastigt bevæger os mod en række ustoppelige klimatiske tipping points. Byggeindustrien bærer med 36% af de europæiske CO2-emissioner og 40% af energiforbruget en meget stor del af ansvaret. Da det globale klimabudget som estimeret af IPCC er tæt på at være brugt, har vi kun ganske få år til at overholde målsætningen om at begrænse de globale temperaturstigninger til 1,5°C som beskrevet i den juridisk bindende, internationale Paris-aftale. Med andre ord, vi bliver nødt til grundlæggende at gentænke, hvordan vi bygger og bor i en verden præget af overforbrug af fossile brændsler, stigende ulighed, rovdrift på Jordens råstoffer og irreversibel ødelæggelse af biodiversitet.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er særlig stolt af et projekt, som jeg har lavet i samarbejde med min kollega Victor Boye Julebæk, forskere fra RUC, ansatte på Frilandsmuseet og 32 arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademi – Kulturarv, Transformation og Restaurering. Projektet handler om at fremstille en efterisolerende konstruktion i en eksisterende bygning på Frilandsmuseet. Vi har været særligt interesserede i tre aspekter: a) genbrug af eksisterende bygninger og bygningsdele; b) energiforbedring og efterisolering af et eksisterende rum og c) brug af lokale, biobaserede materialer – alt sammen udført på en måde der ikke forringer, men tværtimod forstærker bygningens eksisterende teknologiske, kulturhistoriske og æstetiske kvaliteter.

Opdateret december 2024

I forbindelse med tidligere forløb har Nicolai arbejdet sammen med Sisse Norman Canguilhem, Direktør for partnerskaber, politik og strategi, Rådet for Bæredygtigt Byggeri (Alumner - Policy Fellowship).