Olaf Corry
Professor i global sikkerhedsudfordringer
School of Politics and International Studies, University of Leeds
Forskningsfelt: International politik og klima- og miljøpolitik
Kontakt: T.O.Corry@leeds.ac.uk
Hvad forsker du i?
Jeg er interesseret i, hvordan globale udfordringer som klima, teknologiudvikling og geopolitik spiller sammen. Som forsker i international politik og klima ser jeg på, hvilke konsekvenser det nye klima – og de forandringer, det kræver af os – kan have for sikkerhedspolitiske problemstillinger, men også hvordan sikkerhedspolitikken potentielt kan blive afgørende for, hvad vi kan eller vil opnå i forhold til klima. På det seneste har jeg specialiseret mig i ’geoengineering’: idéer til teknologiske indgreb i selve klimaet, som flere og flere aktører i stigende grad lufter – eller ligefrem fremhæver – som ’nødvendige’.
Hvorfor er det så vigtigt?
Når klima i stigende grad bliver opfattet som en ’klimakrise’, åbner det op for mere ekstreme eller desperate midler. Samtidig opfatter nogle aktører i det nuværende, etablerede system, at en reel grøn omstilling udgør en potentiel trussel mod deres privilegier og værdier. I krydsfeltet mellem klimadesperation og klimabacklash bliver der i disse år udklækket en strøm af teknologiske idéer om indgreb i klimaet, som disse aktører påstår ikke kræver en brat eller gennemgribende grøn omstilling. Men ofte bliver disse ’klimastyringsteknologier’ alene vurderet ud fra deres tekniske egenskaber, som om politik og globale sikkerhedsudfordringer ikke rigtig fandtes. Sikkerhedspolitiske forskere med klima og miljø som specialisering har derfor en påtrængende opgave: at realitetsteste de mere fantasifulde klimaløsningsidéer i forhold til sikkerhedspolitikken, så verden ikke gør sig afhængig af et fatamorgana eller udsætter den nødvendige grønne omstilling på fejlagtigt grundlag.
Et projekt du er stolt af?
Jeg er særlig stolt af mit netop afsluttede projekt iSPACE, som står for International Security Politics and Climate Engineering. I det undersøger vi de sikkerhedspolitiske dynamikker, som diverse foreslåede klimateknologiske løsninger kunne tænkes at bidrage til, eller som de bliver kraftigt påvirket af. Vi taler med sikkerhedseksperter og diplomater om deres opfattelser af klimakrise, og hvilken rolle de klimateknologiske løsninger kunne tænkes at få. Og så engagerer vi klimaforskere, beslutningstagere og klimaaktivister, så de bedre kan forstå, hvad farerne ved at blande klima og sikkerhedspolitik sammen kunne være.
Opdateret oktober 2024
Gennem sin deltagelse i Policy Fellowship 2024-2025 arbejder Olaf med Mikkel Rueskov Guldberg, kontorchef for Udbud, konkurrence og ny teknologi i Erhvervsministeriet.