Rasmus Hundsbæk Pedersen
Seniorforsker
Afdeling for bæredygtig udvikling og regeringsførelse, Dansk Institut for Internationale Studies (DIIS)
Forskningsfelt: Grøn omstilling i Afrika; vedvarende energi, olie og gas; investeringsstandarder; ressource-nationalisme; Tanzania
Kontakt: rhp@diis.dk
Hvad forsker du i?
Jeg arbejder med grøn omstilling i det sydlige Afrika, hvor jeg fokuserer på investeringer i forskellige typer energi og naturressourcer. Det indebærer forskning i såvel vedvarende energi som i olie og naturgas. Min primære interesse ligger i studiet af de politiske og administrative processer, der påvirker investeringsprojekters tilblivelse og implementering. Jeg koordinerer i øjeblikket forskningsprojektet ’Energy struggles – renewable energy in Africa’, der undersøger, hvorvidt og hvordan vedvarende energi prioriteres i forskellige afrikanske lande. Projektet gennemføres over fire år i samarbejde med partnere i Tanzania, Ghana og Danmark.
Hvorfor er det så vigtigt?
Formålet er at bidrage til en bedre forståelse af, hvordan grøn omstilling på energiområdet foregår i Afrika. Mange lande har mål for at øge andelen af sol og vind i deres energiforsyninger, men implementeringen halter ofte efter. Det øger risikoen for at kontinentet ikke får del i gevinsterne fra det globale boom i vedvarende energi. I den akademiske litteratur har der været en tendens til at mene, at teknologisk udvikling driver den grønne omstilling. Men det står klart at politik og magt er afgørende, når der prioriteres mellem forskellige energiprojekter. Gennem bedre analyser af disse dynamikker håber vi på at skabe en bedre forståelse for, hvordan man kan fremme vedvarende energi.
Et projekt du er stolt af?
Et projekt, jeg er særligt stolt af, er projektet Hierarchies of Right (2015-19) om hvordan store investeringer i naturressourcer påvirker lokalbefolkninger og deres adgang til jord i Afrika. Vi formulerede projektet på et tidspunkt, hvor en del forskning fokuserede snævert på hvordan udenlandske investorer nærmest stjal jord på kontinentet. Gennem vores forskning i Tanzania og Mozambique kunne vi vise, at lokale og nationale eliter spillede en stor rolle i at facilitere investeringer, samt at der var forskellige mønstre i de to lande. Det er svært at måle, men jeg mener også, at vi bidrog til at øge det offentlige fokus på investeringsstandarder i Tanzania, hvor jeg arbejdede med lokale kollegaer.