Simon Kjær Hansen

Simon Kjær Hansen

Centerleder og ekstern lektor

Crown Princess Mary Center, Københavns Universitet

Felt: Byer og bypolitik samt den grønne fremtid for store byer som København

Kontakt: shansen@samf.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg har gennem mange år arbejdet med byer og klima, ikke som forsker, men i kraft af stillinger i Københavns Kommune, hvor jeg bl.a. ledede arbejdet med byens klimaplan, og senere i den globale by- og klimaorganisation C40, hvor jeg varetog ledelsen af organisationens fagkontorer. Det har givet mig indsigt i forskellige aspekter af den grønne byudvikling, fx på energi-, mobilitets og planområdet, i forhold til klimatilpasning samt i koblingen mellem grønne og sociale indsatser. Jeg har løbende skrevet om mine erfaringer i artikler, debatindlæg og bogudgivelser om byers strategier og globale samarbejde for at fremme bæredygtighed.

Hvorfor er det så vigtigt?

Byer vokser og har siden årtusindskiftet huset mere end halvdelen af klodens befolkning. Og på verdensplan er der hver eneste uge omkring en million mennesker som flytter fra land til by. Samtidig tegner byerne sig allerede nu for omkring 70 procent af de energirelaterede CO2 udledninger. Kampen for en fremtid uden katastrofale klimaforandringer vil derfor på mange måder blive afgjort i verdens store byer. Går de forrest med effektive indsatser for at begrænse CO2 udledningerne, kan de skabe levende, urbane miljøer som er sundere, grønnere og har større livskvalitet. Tøver de, er det svært at se, hvordan vi nogensinde skal komme ud af klimakrisen. Der findes med andre ord ingen virkningsfulde klimaindsatser, som ikke forholder sig til, hvordan vi får nedbragt byernes udledninger af klimagasser.

Et projekt du er stolt af?

Jeg udgav i 2021 bogen ”Et Forsvar for Storbyen”, som forklarer, hvordan vi kan sikre en grønnere fremtid med færre klimagasser i store byer som København. I bogen argumenterer jeg for, at vi har brug for mere by og tættere by, hvis vi skal gøre en effektiv indsats for at fremme bæredygtighed i vores byggede miljø. De største danske byer som har flest mennesker på mindst plads, er samtidig de byer, som har nemmest ved at nedbringe borgernes CO2 udledninger. Det skyldes blandt andet, at transportbehovet bliver mindre, at boligerne blive mindre og bruger mindre energi og at det er nemmere at skabe fælles og bæredygtige løsninger.

Opdateret januar 2023

Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Simon blandt andet arbejdet sammen med Christine Lunde Rasmussen, markedsleder for socialt retfærdig grøn omstilling i Rambøll Management Consulting (Policy Fellowship 2022-23 - Grøn Omstilling).