Simon Lex
Lektor
Institut for Antropologi, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
Forskningsfelt: Opbygningen af bæredygtige økonomier og lokale fællesskaber
Kontakt: simon.lex@anthro.ku.dk
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i opbygningen af bæredygtige økonomier og lokale grønne fællesskaber. Jeg undersøger, hvordan civilsamfundet organiserer sig i regenerative fællesskaber, som udfolder sig i både digitale og fysisk rum. Herunder fokuserer jeg på nye samarbejdsformer mellem borgere, kommuner og private aktører, og hvordan dette leder til opbygningen af alternative mikro-økonomier. Jeg forsker desuden i modstand imod etableringen af nye vedvarende energisystemer som vindmøller, solceller og PtX anlæg. Som en del af et nationalt partnerskab, der udvikler grønne brændstoffer, arbejder jeg med modeller for samarbejde og engagement på tværs af private, offentlige og civile sektorer.
Hvorfor er det så vigtigt?
For at mindske udledningen af drivhusgasser og derved accelerere den grønne omstilling i Danmark, har politiske beslutningstagere sat udviklingen af nye teknologier samt individuelle klimavenlige adfærdsændringer på dagsordenen. I de seneste år har offentlige og private aktører desuden haft en ambition om at opbygge grønne fællesskaber, som skal være med til at fremme fx bæredygtig byudvikling, cirkulære økonomier og vedvarende energisystemer. Fællesskabet tager ofte sit udgangspunkt i civilsamfundet, som derved materialiserer sig som et kollektiv, der skal være med til at realisere de nationale klimamål. Uagtet en stor folkelig opbakning, har det vist sig at være en kompliceret og ressourcekrævende øvelse at mobilisere og organisere grønne fællesskaber. På den baggrund er det vigtigt at undersøge nye livs- og organisationsformer, som kan være med til at drive forskellige typer af grønne fællesskaber.
Et projekt du er stolt af?
Jeg er særligt stolt af mit projekt om borger- og interessegruppers rolle i omstillingen fra fossile til grønne brændsler. Projektet fokuserer på at udvikle modeller, som kan være med til at mindske modstanden imod vindmøller og PtX anlæg og i stedet fremme et ligeværdigt samarbejde i vedvarende energifællesskaber. At placere antropologien centralt i et tungt industrielt og teknisk felt, har været en længerevarende proces, men det kan åbne dørene for nye tilgange og forståelser af omstillingen af de danske og internationale energisektorer.
Opdateret december 2022
Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Simon blandt andet arbejdet sammen med Christine Lunde Rasmussen, markedsleder for socialt retfærdig grøn omstilling i Rambøll Management Consulting (Policy Fellowship 2022-23 – Grøn omstilling) samt Karl Kjær Bang, chef for samfundsansvar og strategi i PFA Pension (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling), og Emilie Hvidtfeldt, leder af C40's kontor i København og Director of Climate Action Engagement (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling).