Søren Beck Nielsen

Søren

Lektor

Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab

Forskningsfelt: Sprogpsykologi, Konversationsanalyse Klimaforandringskommunikation, Diskurspsykologi

Kontakt: sbnielsen@hum.ku.dk 

Hvad forsker du i?

Jeg er en sprogpsykologisk forsker, der primært undersøger samtaleorganisering, dvs. hvordan sprogbrug (fx spørgsmål og svar) og kropslige handlinger (fx gestik og blik) konkret bruges i samtaler. Tidligere har jeg mest undersøgt medicinske samtaler i sundhedssektoren. De seneste år har jeg overvejende undersøgt samtaler om klimaforandring. De inkluderer bl.a. offentlige debatter, (kritiske) nyhedsinterview og mere hverdagslige samtaler mellem venner/kolleger/bekendte, der er optaget på video. Somme tider inkluderer det også mere monologiske former. Fx foretager jeg for tiden en undersøgelse af vejrudsigter mhp., hvordan vejr vurderes sprogligt.  

Hvorfor er det så vigtigt?

Sprog bruges dybest set til to ting: a) kommunikativt til at understøtte fælles forståelse mellem mennesker, og b) kognitivt til at understøtte individuel forståelse af verden og handlemuligheder. Der er aktuelt brug for viden om, hvordan disse to slags forståelser relaterer sig til klimakrisen og med hvilke implikationer. Jeg har selv afdækket kommunikation, der forskyder fokus fra reel klimahandling og derved i praksis forsinker omstilling. Og jeg er for tiden involveret i et projekt, hvor vi både kommunikativt og kognitivt undersøger relationen mellem konkret sprogbrug og psykologisk distance til klimaforandring, dvs. oplevelsen af den som noget fjernt, fremtidigt og evt. hypotetisk.

Et projekt du er stolt af?

’Stolt’ er måske et lidt stærkt ord, men jeg er glad og begejstret over at være med til at drive både sprogvidenskabelig undervisning og forskning i en grønnere retning. Undervisningsmæssigt skal jeg til foråret 2025 for tredje gang udbyde et kursus i Klimaforandringskommunikation på Københavns Universitets humanistiske fakultet. Forskningsmæssigt har jeg i løbet af de sidste par år udgivet en række artikler som applicerer konversationsanalyse og diskurspsykologi på klimaforandringskommunikation og bidrager med perspektiver på omstilling vedrørende polarisering, misinformation og pessimisme/optimisme.