Sophie Wennerscheid

Sophie Wennerscheid

Lektor

Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Kulturens rolle i den grønne omstiling

Kontakt: sophie.wennerscheid@hum.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i kulturens rolle i den grønne omstilling og hvordan litteratur og film, der sætter natur i forgrunden, påvirker vores følelser og forestillinger om miljø og klima. I mit aktuelle forskningsprojekt, ”Rethinking rural relations” undersøger jeg samspillet mellem landbrug, madpraksisser og omsorgsrelationer gennem en analyse af nordisk samtidslitteratur, der reflekterer over landbruget som en del af miljøkrisen, samtidig med at de udvikler grønne fremtidsvisioner om et bæredygtigt liv på landet. I det mere praksisbaserede delprojekt ”Smag for forandring” undersøger jeg desuden potentialet i nye smagsoplevelser og nye former for spisefællesskaber som vejen frem til mere bæredygtig kost.

Hvorfor er det så vigtigt?

Projektet ”Rethinking rural relations” er relevant, fordi det rejser spørgsmål, der fylder meget i den offentlige debat: Spørgsmål om landbrugets omstilling, adfærdsændring, arealanvendelse osv. Spørgsmålene er særdeles relevante i et land som Danmark, hvor den traditionelle bondekultur er forsvundet, men tilknytningen til kødbaseret mad stadigt er stærk. Derudover er projektet vigtigt, fordi det fremmer dialog og viden om mad og landbrug på tværs af discipliner. Ved hjælp af litteratur og film kaster projektet lys over Danmarks produktionsrettede kulturlandskaber, men også på de overgangslandskaber og grøftekanter, som vi har en tendens til at overse. Projektet viser os, at den måde vi betragter jorden samt den måde vi nyder mad på, er påvirket af socialt og kulturelt betingede normer, og at vi derfor må gentænke vores værdiforestillinger, hvis vi vil skubbe vores madsystem i en mere bæredygtig retning.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er særligt stolt af begge projekter, fordi de forbinder humanistisk forskning med en række andre discipliner som fx antropologi, bioetik, fødevareøkonomi, sundhed og ernæring. Ved at kombinere teori og praksis viser projekterne, hvordan vi kan komme i en fælles tankeproces, om hvilke præmisser og etiske overvejelser der ligger bag vores forhold til naturen. I den sammenhæng er jeg glad for de forskellige arrangementer, jeg gennemførte på KUs Center for Applied Ecological Thinking, fx samtalerækken ”Smag for forandring. Jord, mad og æstetik”, hvor jeg har diskuteret jord- og madrelaterede spørgsmål med forfattere, kuratorer, landmænd og klimaaktivister. Jeg synes, det er vigtigt at række ud over universitetets grænser og motivere den brede befolkning til grøn omstilling gennem løsninger, der ikke handler om grøn teknologi, men om omstilling i vores måde at tænke, føle og handle på.

Opdateret oktober 2023

Gennem sin deltagelse i MaryCentrets Policy Fellowship har Sophie blandt andet arbejdet sammen med Jeppe Bo Rasmussen, bestyrelsesleder i Bæredygtigt Kulturliv NU og chef for Public Affairs og Kommunikation i Bikubenfonden (Policy Fellowship 2023-24 – Grøn omstilling).