Stefan Gaarsmand Jacobsen

Stefan Gaarsmand Jacobsen

Lektor

Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

Forskningsfelt: Klimaretfærdighed med fokus på tidsforestillinger på tværs af civilsamfund, klimavidenskab og politiske beslutningstagere.

Kontakt: stefangj@hum.ku.dk

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i, hvordan klimaretfærdighed er blevet en ramme for politiske krav og handling på klimaområdet siden de tidligere 1990ere. Senest har jeg fået bevilget projektet ”Climate Justice Temporality in Denmark” fra Carlsberg-fondet. Sammen med tre juniorforskere skal jeg undersøge forestillinger om klimaretfærdighed på tværs af civilsamfund, organisationer og beslutningstagere i Danmark samt indenfor dansk internationalt klimalederskab. Jeg er desuden engageret i en række klimaorienterede tværfaglige samarbejder på tværs af forskning, policy og civilsamfund gennem CApE.

Hvorfor er det så vigtigt?

Klimakrisens udvikling afspejler en enorm ulighed både på tværs af landegrænser og på tværs af grupper i enkelte lande. Der er enorme forskelle på det historiske ansvar for klimakrisen, som eksempelvis kan tilskrives lande i Europa og lande i Sydøstasien. Det var civilsamfundskræfter, der i 1980erne og 90erne gik foran videnskaben og påbegyndte arbejdet med at kvantificere, hvilke lande der har det største ansvar for den mængde af CO2, der findes i vores atmosfære. Selvom COP-møderne har indbygget på et princip om ”fælles, men differentieret ansvar” for klimakrisen, så er det fortsat en kamp for både videnskaben og civilsamfundskræfter at få de reelle proportioner til at gælde i forhandlingerne. I Danmark er klimaretfærdighed først blevet et udbredt begreb i løbet af de sidste få år, og det er helt centralt at undersøge, hvordan det udvikler sig lokalt og internationalt.

Et projekt du er stolt af?

Jeg er stolt af mit arbejde med at vise forbindelserne mellem klimaretfærdighed og ny økonomisk tænkning fra det globale syd. I dansk, europæisk og nordamerikansk debat overser vi systematisk den politiske tænkning, som både historisk og aktuelt er kommet fra det globale syd og siden mainstreames internationalt. De fleste COP-møder med rette har efterladt klimapolitiske kræfter skuffede over langsom handling. Men ved at forske i civilsamfundenes aktiviteter omkring de internationale møder, så kan mine kolleger og jeg tydeliggøre værdien af den enorme politiske innovation, der foregår parallelt med de officielle politiske processer.

Opdateret december 2024

I forbindelse med tidligere forløb har Stefan arbejdet sammen med Line Berg Madsen & Sune Fugleholm, partnere i Poul Schmith/Kammeradvokaten og Jeppe Bo Rasmussen, bestyrelsesleder, Bæredygtigt Kulturliv NU og chef for Public Affairs og Kommunikation, Bikubenfonden (Alumner - Policy Fellowship).